Jay-Z stämmer norsk mediajätte och svenskt riskkapitalbolag - missnöjd med Tidalköpet

Jay-Z stämmer de tidigare ägarna till musiktjänsten Tidal på 100 miljoner kronor för uppblåsta siffror.

Rapparen anklagar de största säljarna Schibsted och svenska riskkapitalbolaget Verdane för uppblåsta siffror av bolaget Aspiro som han köpte för 464 miljoner kronor för drygt ett år sedan. I Aspiro ingick musiktjänsten Wimp och Tidal, konkurrenter till Spotify. 

Jay-Z stämmer därdör de tidigare ägarna på sammanlagt 100 miljoner kronor, uppger Breakit med hänvisning till en artikel i norska Dagens Näringsliv.

Enligt Dgens Näringsliv rör de "uppblåsta siffrorna" sig om ett starkt överdirvet antal användare, som enligt brev från Tidal till flera av de stora ägarna ska ha varit betydligt mindre än den redovisade halva miljonen användare. Vad gäller Wimp ska den officiella redovisningen ha utmålat verksamheten som betydligt bättre än den var.

Tidal har lyckats växa anvädarantalet till 3 miljoner men är fortfarande inte lönsamt i en bransch med många konkurrenter och ständiga nya aktörer. 

LÄS MER: Konkurrensen hårdnar för Spotify på hemmaplan

Både Schibsted och Verdane ställa sig oförstående till stämningsansökan, och menar att uppköpet gick till enligt konstens alla regler.

"Vi vill påpeka att det var ett börsnoterat bolag som köptes upp, med vad det innebär av öppenhet kring finansiell rapportering", skriver Anders Rikter, kommunikationschef på Schibsted till Breakit.

"Köparen gjorde en grundlig due dilligence, företagsbesiktning", bekräftar Frida Einarsson, chef för investerarrelationer på Verdane.

Utspelet är möjligen ett försök av Jay-Z att göra något åt en investering som inte har lönat sig. I höstas rapporterades att Tidal är till salu igen. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST