Fotograf: Tomas Oneborg / TT

Världens rikaste svensk fyller 90 – Ingvar Kamprads karriär kantas av mysterier

Smålänningarnas smålänning IKEA-grundaren Ingvar Kamprad flyttade 2014 hem till platsen där allt en gång började – Älmhult. I dagarna fyller han 90. Det blir inget pompa och ståt från kommunen, utan han får precis som alla andra vänta tills han fyller 100.

"Att skapa en bättre vardag för alla". Det är visionen för ett av världens mest framgångsrika företag – möbeljätten IKEA.

Historierna om IKEA-grundaren Ingvar Kamprad, är så många att det är omöjligt att veta vad som är sant och vad som handlar om skicklig PR. Det råder inga tvivel om att han är en oerhört framgångsrik entreprenör och att han har bidragit till att miljontals människor i världen kunnat möblera sin hem för en billig peng.

I början körde han Porsche och kom i flotta kläder, men insåg att det inte sände så bra signaler. Sedan dess har han slagit mynt av sin sparsamhet. En klassiker rör när han skulle hämta ut ett pris för sin företagsamhet. Vakterna släppte inte in honom. De trodde inte att han var rätt person eftersom man sett honom komma med buss.

LÄS ÄVEN: De är världens 99 rikaste miljardärer

Ingvar Kamprad har även sagt att den som vill lära sig något ska ställa sig bredvid kassan med händerna i fickorna och säga "hej, jag jobbar här". 

Det råder inga tvivel om att hårt slit banat väg för framgångarna - han började jobba redan vid 5 på morgonen. Ett hästminne där han kan rabbla varor in i minsta detalj har också bidragit.

Minnet har dock visat sig selektivt när det gäller anklagelser om nazisympatier och skatteflykt. Han är också selektiv i förhållningssättet till media. Det var ingen slump att TV4-profilen Jesper Börjesson nyligen fick intervjua honom för dokumentären "Ingvar Kamprad: Mannen som möblerade världen". Jesper Börjesson flyttade till Älmhult i unga år och har sommarjobbat som truckförare på IKEA.

Sin vana trogen passade Ingvar Kamprad på att bjuda på en historia om sitt ekonomiska sinnelag. Denna gång handlade det om att alla kläder han har kommer från loppis för att han vill visa på det "goda exemplet".

Men är han verkligen en man av folket? En sak är klar. Han var ingen fattig torparson precis. Ingvar Kamprad är född i Pjätteryd nära Älmhult i Småland. Farfar Achim var en förmögen godsägare i Tyskland och släkt med tyske fältmarskalken och rikspresidenten Paul von Hindenburg.

Mor Berta var dotter till C.B. Nilsson, som drev en större diversehandel i Älmhult. Gården Elmtaryd var störst i trakten. Ingvar Kamprad fick gå på internatskolan Osby. Han började sälja tändsticksaskar redan som 5-6-åring och sedan blev det alltifrån juldekorationer till pennor innan han som 17-åring startade IKÉA – accenten togs senare bort.

Företagsnamnet kommer från Ingvar Kamprads initialer samt gården Elmtaryd (stavas idag Älmtaryd) och orten Agunnaryd. Han drev IKEA som postorderföretag och såg tydligt att möbler och husgeråd sålde bäst.

Första genidraget kom när han öppnade en permanent möbelutställningshall i en snickerifabrik i Älmhult. Folk kunde leva sig in i hur det var att omgärda sig med IKEA-möbler.

Därefter spelade slumpen in. Konkurrenter övertalade leverantörer att bojkotta IKEA.
Ingvar Kamprad såg ingen annan möjlighet än att tillverka produkter utomlands, vilket snabbt banade väg för IKEA:s framgångar.

LÄS ÄVEN: Ikea ger bort 975 miljoner till sina anställda

Nästa genidrag kom inte från honom själv, utan hans superdesigner Gillis Lundgren. Bordet LÖVET skulle stuvas in bagageutrymmet, men var för stort. Gillis insåg att man kunde skruva av benen och idén om platta möbelpaket var född. Sänkta transport- och lagerkostnader gjorde att IKEA kunde pressa priset på sina varor ytterligare.

Första IKEA-varuhuset såg dagens ljus i Älmhult 1958. Sen dröjde det ytterligare 7 år innan Stockholm fick IKEA vid Kungens Kurva. Varuhuset brann ned 1970 efter ett elektriskt fel i en reklamskylt. "Brand"-rean lockade många kunder och resten är historia.

I dag säljs en Billy-bokhylla var 10:e sekund i världen. IKEA består av 381 varuhus i länder, har 172 000 anställda och omsätter 316 miljarder kronor. IKEA-katalogen trycktes i 217 miljoner exemplar 2015.

IKEA-koncernens mål är att ha 500 varuhus senast 2020 och en omsättning på 50 miljarder euro, enligt Fortune. Framgångarna har lett till rejält med klirr i plånboken. Ingvar Kamprads förmögenhet beräknades till 58 miljarder dollar av Bloomberg årsskiftet 2013/2014, vilket gjorde honom femte rikast i världen.

Veckans Affärer anser dock att Ingvar Kamprad var och alltjämt är rikast i världen.
VA:s miljardärslista för 2015 visar att Ingvar Kamprad är god för 610 miljarder kronor då han kontrollerar stiftelserna som äger IKEA.

Möbeljätten har en snårig bolagskonstruktion. IKEA ägs av en stiftelse i Holland, medan Inter IKEA äger alla rättigheter kopplade till varumärket. Inter IKEA styrs i sin tur av stiftelsen Interogo i Lichtenstein som kontrolleras av familjen Kamprad.

Ingvar Kamprad har på grund av högt skattetryck i Sverige bott utomlands stora delar av sitt liv. Han lämnade Sverige 1973 och bodde först i Danmark och därefter i Schweiz under många år.

IKEA hävdar att Ingvar Kamprad valde att återvända till Älmhult då det inte fanns så mycket som höll honom kvar i Schweiz efter att hustrun Margaretha gått bort 2011. Fortune menar dock att flytten också sammanträffade med dämpat skattetryck i Sverige.

Han hoppade av uppdraget som IKEA:s ordförande 2013. "Åldersskäl" gjorde också att han lämnade ordförande-rollen för Familjen Kamprads Stiftelse i början av 2016. Den bildades efter att hustrun Margaretha dött och har öronmärkt nära 1 miljard kronor för forskning och utbildning i Småland samt vid Linnéuniversitetet. 

Donationen sker genom familjen Kamprad och Inter IKEA. Stiftelsen tillförs också 270 miljoner kronor per år.

Sedan hemkomsten har Ingvar Kamprad skänkt 5 miljoner kronor till Älmhults kommun för etablering och drift av en mötesplats samt 53 miljoner kronor till Agunnarydsstiftelsen.

Gåvorna är ingenting jämfört med vad IKEA-personalen fick förra året – 966 miljoner kronor i pensionsavsättningar.

Trots alla framgångarna är Ingvar Kamprad aldrig riktigt nöjd. "En möbelhandlares testamente" delas ut till alla anställda och innehåller hans livsfilosofi i nio teser. En av dessa är: "Var alltid på väg. Nöjdhetskänsla är ett sömnpiller".

LÄS ÄVEN: Altruist javisst - så här givmilda är Sveriges miljardärer

Ingvar Kamprad kvarstår idag i styrelsen för Familjen Kamprads Stifelse samt som senior advisor åt koncernen. Största oron handlar om hur sönerna Peter, Jonas och Mathias ska klara att leda IKEA in i framtiden.

Ingvar Kamprad har visserligen hyllats som företagsledare, men också fått mycket kritik under årens lopp. Inte minst för nazisympatier som han kallat "ungdomliga förvillelser" och också skyller på sin uppväxt. Senare avslöjade journalisten Elisabeth Åsbrink i Augustprisbelönade boken "Och i Wienerwald står träden kvar" att Säkerhetspolisen, Säpo, faktisk hade en personakt på honom.

Hon hävdar också att Ingvar Kamprads sympatier med Nysvenska Rörelsen samt Svensk Socialistisk Samling, SSS, inte var någon tonårsförvilling, utan fortsatte långt efter Andra Världskriget tog slut.

Ledaren för Nysvenska Rörelsen, Per Engdahl, blev ocskså en av få personer utanför släkten som bjöds in till hans bröllop 1950.

I en SVT-intervju med just Elisabeth Åsbrink i augusti 2010 sade Ingvar Kamprad:
"Att Per Engdahl var en stor människa, det kommer jag att vidmakthålla så länge jag lever".

Uppdrag Granskning har också gått hårt åt Ingvar Kamprad och avslöjade 2011 att han gömt undan 100 miljarder kronor i en stiftelse i skatteparadiset Lichtenstein. Den värsta kritiken har ändå kommit från de egna leden.

Johan Stenebo började som trainee på IKEA och tog sig till toppen. I boken "Sanningen om IKEA" förde han fram rad grova anklagelser och hävdar bland annat att IKEA-grundaren driver företaget på ett sektliknande sätt. Det verkar dock röra sig om en hatkärlek: "Jag älskar Ingvar och beundrar hans unika genialitet".


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.