Oxford-studie: Världen skulle spara biljoner dollar och miljoner människoliv om alla slutade äta kött

Målet var att visa hur kosten, ekonomin och miljön hänger ihop.

En ny studie publicerad i det vetenskapliga magasinet PNAS visar åter att det vi äter påverkar hur vår planet mår. Studiens författare Marco Springmann forskar vid Oxford och hans beräkningar visar att den ökande andelen vegeterianer och veganer i vårt samhälle kan innebära att världen sparar rekordstora summor. "Det finns en enorm potential, både från ett hälso-, miljö- och ekonomiskt perspektiv", säger Springmann.

I studien har han tillsammans med sitt forskningsteam undersökt flera olika scenarion där människor konsumerar olika mycket kött och utvärderat hur din diet, din hälsa och världens miljö faktiskt hänger ihop. Det scenario som visade sig vara mest postivt för planeten och folkhälsan var det där människan inte åt något kött alls. Springmanns studie visar att om majoriteten av världens befolkning blev veganer skulle det kunna innebära att man undvek 8 miljoner dödsfall under de närmaste 35 åren. För en vegetarisk diet låg samma siffra på 7,3 miljoner.

Om vi istället fortsätter äta precis som vi gör idag kommer dödsfallen orsakas av sjukdomar relaterade till ett för högt intag av exempelvis rött kött, en ohälsosam livsstil över lag, naturkatastrofer relaterade till klimatförändringarna, och flera andra faktorer.

LÄS MER: WHO: Kött är cancerframkallande

Att byta diet kan ha enorma konsekvenser, visar studien. Boskapsindustrin står idag för över 14 procent av jordens farliga utsläpp, redan 2050 skulle den siffran kunna vara 50 procent. Detta beror till stor del på att andra branscher nu tvingas minska utsläppen, exempelvis satsar biltillverkarna på el-bilar och energibolagen på förnyelsebara källor. Matindustrin har dock inte hängt med, men det kan du göra. Om majoriteten slutade äta kött skulle utsläppen från boskapsindustrin minska med upp emot 70 procent.

Om världen valde att sluta äta kött skulle man kunna spara upp emot en biljon (tusen miljarder) dollar varje år på minskande kostnader för vård av kött-relaterade sjukdomar och ökad effektivitet. Det är ju faktiskt effektivare att äta något dirket från marken än att vänta på att detta i sin tur ska ta sig in i ett djur.

Studien blåser upp denna sjuka siffra ytterligare och menar att om man i detta scenario dessutom lyckas undvika dödsfallen relaterade till köttätandet kan det innebära att man sparar 30 biljoner dollar varje år. 

Enligt Springmann är det viktigt att faktiskt sätta ett värde på hur mycket köttätandet kostar världen, det underlättar i diskussioner kring hur problemet ska tacklas politiskt. Hans egen rapport tar inte politisk ställning, men självklart kan det anses vara ett ställningstagande i sig att ens ställa frågan.

MER OM MAT
Hamburgarkungen: Kött är skadligt för både miljön och hälsan
Cowspiracy gjorde oss till vegetarianer - nu ifrågasätts faktan
Sockerskatten gav resultat - nu köper de mindre läsk och mer vatten
Skippa sockret - och få igång världsekonomin


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST