Kaffejätten donerar sin mat - räcker till fem miljoner mål

Starbucks vill inte bara göra gott kaffe. De vill också göra gott för sig. Nu har ska de minska matsvinnet i USA. 

Matsvinn är ett globalt problem. I Sverige slänger Medelsvensson runt 56 kilo mat rakt ner i soporna varje år.  Det finns många tappra försök ute i världen för att reducera matsvinnet: Bland annat Frankrike har försökt lösa problemet med att sätta upp förbud mot att slänga mat. 

Starbucks vill inte vara sämre i kampen om att minska matsvinnet. Sedan 2010 har Starbucks samarbetat med Food Donation Connection (FDC) för att donera kvarlämnade bakelser till behövande. Och nu har de hittat ett sätt att addera annan mat till sina matdonationer. Starbucks ska börja samarbeta med FDC och Feeding America i ett programmet FoodShare. Programmet kommer att tillåta företaget att donera nästan all sin kvarlämnade mat.

Varje dag kommer Food Donation Connection hämta upp den kvarlämnade maten på 7 600 Starbuckscaféer över hela USA. Maten kommer därefter att slussas till Feeding America som kommer att distribuera ut maten till behövande.

LÄS ÄVEN: Starbucks anklagas för "chockerande höga sockernivåer"

”Utmaningen var att hitta ett sätt att bevara matens kvalitet under leveransen. Vårt fokus ligger på att behålla temperaturen, konsistensen och smaken av överskottsmaten så när den når behövande personer kan de på ett säkert sätt njuta av den”, sa Jane Malu, Starbucks varumärkeschef, i ett pressmeddelande.

I USA slängs totalt sett 31 miljarder kilo mat per år. Starbucks tror att FoodShare kommer att rädda ungefär fem miljoner mål under programmets första år. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.