Fotograf: Paul Inkles

6 tecken på att du bör bli chef

Sugen på att klättra på karriärsstegen? Se om du besitter de egenskaper som krävs för att bli en framgångsrik chef.

Att bli chef är för många eftersträvansvärt. Men för att bli bra på detta krävs att man besitter rätt egenskaper. Här är sex tecken på att du kan passa att bli chef:

1. Du är bra på att bygga relationer
"Du kan inte bli en bra ledare om människor inte är villiga att följa dig", säger Laura M Graves, professor i management på Clark University. "För att få följare måste du vara skicklig på att utveckla och underhålla relationer."

Detta innebär att du måste kunna ha bra relationer med människor med olika bakgrund, och engagerar dig i socialt digitalt nätverkande såväl som att vara på plats fysiskt.

2. Du är tillgänglig
Detta betyder inte att du måste kolla mailen dygnet runt, utan att dina anställda känner att du är närvarande, lyssnar och respekterar dem.

"Om du är tillgänglig kommer du bli en fragångsrikledare. Om du är otillgänglig kommer du misslyckas i det långa loppet", säger Phillip Wilson, chef för Labor Relations Institute.

3. Du ser hela bilden
Det är viktigt hur du ser på ditt arbete - med ett smalt eller bredare perspektiv. "För att leda måste du kunna se hela bilden; hur bitar av organisationen passa ihop, och hur förändring i ett område påverkar ett annat", säger Laura M Graves.

4. Du tänker strategiskt
"I slutändan har chefer rollen att utveckla och implementera strategi, och om inte har lett tidigare, kan du ha begränsad erfarenhet av strategiskt tänkande", säger Graves.

"Du måste förstå miljön i organisationen innifrån och ut", fortsätter hon. "Du bör också ha problemlösande och beslutsfattande färdigheter. Detta behövs för att kunna identifiera problem, analysera dem och komma med bra lösningar."

5. Du kan lämna ditt ego vid dörren
Många ledare tror kanske att de vet bäst själva, men en bra chef vet att ens anställda oftast kan mer om sina jobb själva. Ditt fokus bör vara på vad som är bäst för företaget, och en framgång för gruppen är också en framgång för dig.

6. Du har bevisat att du kan uppnå bra resultat
För att bli en bra chef måste du också visa spetskunskap inom ett visst område. När trovärdighet, kompetens och strävan är tydligt ökar dina chanser stort att lyckas avancera.


MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Butiksdöden: Här är veckans konkurser så här långt – och en krisande anrik butikskedja
  2. Warren Buffett: Här är de största misstagen föräldrar gör när de lär sina barn om pengar
  3. Kraftigt inbromsad tillväxt i Kina och Indien – unga kineser mer pessimistiska
  4. Volvo Cars vd: ”Att jobba på en skyddad marknad – ett monopol med bara män – gynnar självklart mig som man”
  5. Hockeylegendaren Wayne Gretzky går in i svenska spelbolaget – aktien tokrusar
  1. Så mycket sänker statliga bolånejätten boräntorna idag - lägsta räntan nu under 1%
  2. Carlsberg tar fram ny ölflaska – i papper
  3. Byggde om bubbla till elbil: ”Kanske vi gör business av det”
  4. Bianca Ingrossos sminkbolag lanserar livevideo-shopping
  5. Skånska Uniti släpper första elbilen i miniformat – så mycket kostar den

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.