Fotograf: TT / Jessica Gow

Nu lämnar även Swedbanks finanschef: "Wolfs avgång blev utlösande faktorn"

Finanschefens fastighetsaffärer utreds nu av Finansinspektionen, men enligt honom själv var det Wolfs avgång som fick honom att lämna.

Swedbanks finanschef Göran Bronner kommer att lämna sin post i samband med rapporten för det andra kvartalet. Bankens tillförordnade vd Birgitte Bonnesen har utsett Anders Karlsson till ny finanschef. "Jag har haft en rolig och lärorik tid i Swedbank. Jag har under en längre tid funderat på att göra något annat och nu har jag bestämt mig för att lämna banken", säger Göran Bronner enligt pressmeddelandet.

Göran Bronner var en av de toppchefer i Swedbank som gjort privata fastighetsaffärer, affärer som nu granskas av Finansinspektionen.

WOLFS AVGÅNG: Swedbank har polisanmält Michael Wolf

Själv säger han dock att han lämnar av andra anledningar. "När Michael Wolf får gå, och med den turbulens som inträder efter det, blir det en mycket mer konkret fråga för mig. Ska jag kandidera till att bli vd eller inte? Då blir jag mer tvungen att komma till ett beslut i mina funderingar?", säger Göran Bronner till Nyhetsbyrån Direkt.

"Jag har gjort det här i sju år. Om man ska gå in i det här igen, om det nu är som finanschef eller kandidera till att bli vd, då ska det göras i fem till sju år till. Det är stort beslut och då ska man känna glädje och energi. Och när jag nu lägger alla pusselbitar känner jag att det är dags att göra något annat."

På frågan om de privata fastighetsaffärerna som nu granskas spelat nu svarar Göran Bronner: "De har påverkat indirekt eftersom de påverkade att Michael Wolf fick lämna till viss del. Men mediabevakningen har inte fått mig att lämna, jag känner att jag har följt det interna regelverket."

LÄS ÄVEN: Sundström om Wolf: Jag fick inte säga något

Han säger att han ska fundera ordentligt på vad han ska göra efter att han har lämnat Swedbank i sommar. Han utesluter inte ett nytt operativt uppdrag i en större koncern.

"Du är inte rädd för att detta ser ut som att du tar bakvägen ut mot bakgrund av Finansinspektionens utredning?", frågade Nyhetsbyrån Direkt. Göran Bronner svarar: "Nej, jag känner mig väldigt trygg. För det första är det en utredning som handlar om banken, och inte om mig som person. Och jag känner mig väldigt trygg i att jag har följt de regelverk som funnits. Men visst, jag kan inte förhindra spekulationer."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST