Fotograf: Vidar Ruud

Laxdöd pressar upp priset inför påsk

Kraftig algblomning har tagit död på över 24 miljoner laxar. Ökade klimatförändringar ligger bakom, vilket nu pressar upp priserna.

Det är till följd av väderfenomenet El Niño som giftalgsblomning närapå har utrotat laxodlingarna i Chile, världens näst största laxproducent. Till följd av detta har priserna på chilensk lax stigit med 25 procent sedan december, skriver Financial Times.

El Niño är ett återkommande väderfenomen som uppträder omkring vart tredje till vart femte år i Stilla Havet och Indiska Oceanen. Tryckförändringar i atmosfären påverkar passadvindarna, som i sin tur påverkar havsströmmarna, med stora väderförändringar som följd. El Niño brukar hålla i sig i drygt ett år, men de senaste åren har klimatförändringar gjort att fenomenet både håller i sig längre och återkommer med kortare intervaller.

LÄS ÄVEN: Han ska få svenskarna att odla fisk i hemmet

Höga havstemperaturer och minskad nederbörd har möjliggjort algblomningen, och fiskerinäringen står nu inför skador motsvarande ett värde på omkring 6 miljarder kronor. ... och experter tror på ett höjt världsmarknadspris. "Vi förväntar oss att se en global utbudschock", varnade Kolbjørn Giskeødegård, skaldjursanalytiker på Nordea. Han tror på fortsatt höga priser.

De chilenska odlarna befinner sig i ett mycket utsatt läge, och blomningen väntas fortsätta. Men i Norge, som är världsledande på laxodling, har producenterna stärkt sin ställning. Den som försäkrat sina odlingar har nu möjlighet att tjäna mer pengar genom att sälja lax från andra hav dyrare och kan räkna med att ta över oförsäkrade utmanare och sätta press på chilenska myndigheter för gynnsammare reglering, är bilden från analytiker.

LÄS ÄVEN: Allt vanligare med attacker mot laxodlingar

Fisk är världens mest handlade livsmedel, starkt växande till följd av utökad odling och en ökande hälsotrend. Laxkrisen i Chile visar dock på fiskodlingens bräcklighet och hur lättpåverkad den är av ökande väderförändringar. 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant