8 av 10 svenska ungdomar vet inte hur man tar ett banklån

Dags att göra privatekonomi till ett ämne i grundskolan? De tycker ungdomarna själva vore en bra idé.

En undersökning från Finansinspektionen vet att nära 90 procent av unga vuxna inte har koll på vilka försäkringar de behöver eller hur man tar ett banklån. Detta skriver DN. "Många unga upplever finansmarknanden som komplex", säger finansmarknadsminister Per Bolund till tidningen.

Även Länsförsäkringar har genomfört en undersökning på samma tema. Där uppger varannan vuxen att de inte klarar av att ge unga i sin närhet råd om sin privatekonomi. Detta samtidigt som sju av tio unga uppger att de saknar tillräckliga kunskaper inom området.

LÄS ÄVEN: Det här är Sveriges yngsta miljardärer 2015

Lösningen verkar dock vara uppenbar för de unga - åtta av tio tycker att privatekonomi ska få mer utrymme i skolan. "Vi jobbar mycket med att ta fram arbetsmaterial till skolan och vi arbetar med fortbildning. Vi måste komma ut med information som är mer anpassad för målgruppen och som är enkelt för lärare att lära ut. Det kan vara så att vi lägger in privatekonomi i matteundervisningen exempelvis", säger Per Bolund.

Även unga som inte planerar att ta bolån snart stöter på problem. Finansinspektionens underökning visar att åtta av tio vuxna inte vet vilka levnadskostnader de skulle ha om de flyttade hemifrån.

LÄS ÄVEN: Kronofogden varnar: Allt fler svenskar tar osäkra lån för att konsumera


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST