Fotograf: Chipotle / Stocksnap

Snabbmatskedjan halverar chefernas löner - efter att kunder fått vinterkräksjukan av maten

Flera kunder har tvingats söka vård efter att ha besökt snabbmatskedjan - och nu får cheferna betala.

Rejäla lönesänkningar har genomförts vid den amerikanska restaurangkedjan Chipotle. Båda bolagets chefer, Monty Moran och Steve Ells, fick sina årslöner sänkta med mer än 50 procent till 13,3 miljoner respektive 13,6 miljoner dollar. Det framgår av inskickade dokument till den amerikanska finansinspektionen SEC, skriver Business Financial News.


Chipotle är kända för sina burritos.

De betydande kapningarna sker mot bakgrund av fjolårets ständigt återkommande matförgiftningar vid bolagets restauranger. Totalt har över 50 personer i 14 delstater blivit allvarligt sjuka efter besök vid Chipotle-restauranger och det har nu alltså också fått utslag i lönekuvertet. Flera av de som insjuknat har bland annat drabbats av vinterkräksjukan och E. coli.

TIDIGARE: Ny smäll för snabbmatskedjan: Stäms för virusutbrott

I de senaste dagarna har det även uppmärksammats att flera anställda har blivit sjuka på sina arbetsplatser, detta trots att kedjan nu försökt ta tag i problemen. Chipotles aktie har rasat på börsen efter att kunderna började bli sjuka, men har under den senaste månaden återhämtat sig något. Ser man till ett år har dock aktien fallit 25 procent. Du kan följa bolagets aktie här.

Bortsett från sänkta löner fick Monty Moran och Steve Ells också avstå bonusar med anknytning till matproblematiken.


För svenskar är kanske Chipotle främst kända genom amerikanska skämt om "extra for guac" - alltså att man på snabbmatskedjans restauranger måste betala extra för guacamole.

Däremot framgår det av dokumentet att nya aktieoptioner ska utformas och tilldelas om aktiekursen stiger tillbaka till 700 dollar under 30 dagar i följd. Det motsvarar en ökning på 38 procent från nuvarande nivå på 507 dollar. På årsbasis är aktien ned nästan 23 procent.

Chipotle grundades 1993 och driver idag mer än 2 000 restauranger i USA.

MER ONYTTIGT
Warren Buffets snabbmatsjätte stryker läsken från barnmenyerna
Sockerskatten gav resultat - nu köper de mindre läsk och mer vatten
Coca-Cola spenderar miljoner på forskare med tvivelaktiga hälsobudskap
Appen som visar hur många sockerbitar som finns i maten


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant