Fotograf: TT / Fredrik Sandberg

Sjukskrivningarna på grund av stress har ökat med 70 procent - på bara 4 år

Svenskarnas stress fortsätter att öka - och allt fler blir sjukskrivna.

En ny rapport från fackförbundet Vision visar att antalet personer i Sverige som sjukskrivs på grund av stress har ökat dramatiskt under de senaste åren. Mellan 2012 och 2014 har antalet stress-relaterade sjukskrivningar ökat med hela 70 procent. De som drabbats hårdas är kvinnor, bland dem har antalet sjukskrivningar fördubblats under samma period.

Vision har utgått ifrån siffror från Försäkringskassan och det är tydligt att de som drabbas hårdast är anställda inom kvinnodominerade yrken. De som oftast blir sjuka av stressen är socialsekreterare och psykologer.

LÄS ÄVEN: Jobbstress dödar 200 svenskar varje år

Dessa yrken har sett en kraftig ökning i arbetsbördan. Detta beror främst på de allt högre kraven på dokumentation vid ärenden där ungdomar och ensamkommande flyktingbarn ingår.

I branscher där sjukskrivningarna ökar som mest kan man även se att en ond cirkel uppstår. De anställda som inte sjukskrivs får mer att göra när deras kollegor tvingas stanna hemma och det resulterar i sin tur i att de också riskerar att gå in i väggen.

Det är svårt att täcka upp för de anställda som sjukskrivs då bristen på exempelvis socialsekreterare är omfattande.

Oroar du dig för att dina anställda stressar för mycket eller är du orolig för att gå in i väggen själv? MER OM STRESS HÄR: 
Svensk rapport: Så förändras hjärnan när du bränner ut dig
Stressforskningens fader: "Svenska företag tänker för kortsiktigt - och kör sina anställda in i väggen"
6 sätt att bli lyckligare på jobbet
Krisexperten: Så undviker du att anställda drabbas av hjärtinfarkt


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST