Fotograf: TT

Laddbara bilar ökar i Sverige – trots detta är vi fortfarande sämre än våra grannar

Antalet laddbara bilar i Sverige är uppe i 17 000. Norge slår dock Sverige med hästlängder: De har tre gånger så många. 

Antalet laddbara bilar i Sverige är nu uppe i 16 910 bilar efter att ha ökat med 624 bilar i februari. Det skriver Power Circle, elkraftbranschens intresseorganisation, i ett pressmeddelande.

Häromdagen nådde vårt grannland, Norge, upp till 50 000 laddbara bilar. Siffran är betydligt högre än Sveriges med tanke på att Norges bilflotta är nästan hälften av Sveriges. Det ska dock inte glömmas att norrmännen, till skillnad från svenskarna, betydligt högre incitament att köpa laddbara bilar. I Norge kommer nämnligen dessa bilar med vissa förmåner så som gratis parkering, inga vägavgifter samt ingen moms på bilköpet. När man tar hänsyn till de norska förmånerna känns siffran 17 000 ändå rätt hög.

I februari stod Volkswagen Passat GTE för en tredjedel av ökningen av laddbara bilar i Sverige. För populära Mitsubishi Outlander laddhybrid har ökningen under årets första två månader däremot bara varit 67 bilar. Det förklaras dock sannolikt av en rekordökning i december med 921 bilar. Rena elbilar noterade måttliga ökningar i februari då det tillkom 42 nya Tesla Model S och 38 Nissan Leaf.

Samtidigt fortsätter infrastrukturen att expandera. Vid månadsskiftet fanns 1889 laddpunkter fördelade på 547 laddstationer i Sverige. Förhoppningsvis håller trenden i sig så att vi till slut kan klå våra grannar. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.