Fotograf: Instagram

Norska Alexandra är världens yngsta dollarmiljardär

När Alexandra var 10 år fick hon 42 procent av familjeföretaget. Idag är hon god för 1,2 miljarder dollar, men menar att pengar inte räcker för att lyckas.

På Forbes lista över världens rikaste människor ligger som vanligt Bill Gates i topp. Med på listan är även  norska Alexandra Andresen, som är världens yngsta dollarmiljardär. Hennes ett år äldre syster Katherina är världens näst yngsta dollarmiljardär.

För nio år sedan fick den då 10 år gamla Alexandra Andresen 42,2 procent av familjeföretaget Ferd, som gått från att vara ett tobaksbolag till att idag vara ett brett industri- och finansföretag. Hennes ett år äldre syster fick lika mycket. Deras pappa Johan H Andersen behöll 15,2 procent av företaget, där han är styrelseordförande och har 70 procent av rösterna. Systrarnas förmögenhet värderas idag enligt Forbes till 1,2 miljarder dollar vardera.

Alexandra och Katharina har vuxit upp i Oslo där de levt relativt tillbakadragna liv. För två år sedan sade Katharina i en intervju med norska Dagens Näringsliv att hon inte vill att människor ska döma henne efter hennes pengar.

“Det är mycket press och mycket obekväma frågor. Man kan få frågor när som helst och vanligtvis är jag inte redo för det. Vårt namn är så förknippat med pengar att det alltid blir ett tema”.

LÄS MER: Lista: De är världens 99 rikaste miljardärer

I fjol berättade deras pappa Johan i en intervju med Aftenposten att han inte vill tvinga någon av döttrarna till att ta över familjeföretaget efter honom. Katharina har dock gjort ett internship på företaget och är den som anses vara mest trolig att ta över. Idag studerar hon samhällsvetenskap vid Amsterdam University College.

Den 19 år gamla Alexandra brinner för dressyr och har vunnit flera priser. I en intervju på familjeföretagets hemsida säger hon att hon ännu inte är säker på vad hon vill göra framöver.

“Jag känner ett stort ansvar. På sätt och vis känner jag inte att jag förtjänat allt detta, samtidigt som jag vill hjälpa till att utveckla Ferd och göra det ännu bättre. Det är svårt att hitta ett sätt att ge något tillbaka”, sade hon.

Även om de varit miljardärer sedan barnsben har systrarna inte levt något överdrivet utsvävande liv. Deras föräldrar lärde dem tidigt att spara sina fickpengar och när de fick körkort var det begagnade bilar som gällde.

“Det faktum att min familj har stora resurser har gett mig många möjligheter, inte minst inom ridning vilket kostar mycket pengar. Men det räcker ändå inte enbart med pengar för att lyckas”.

LÄS MER: Lista: De är världens 99 rikaste miljardärer


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  2. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  3. Klimatpsykologen: Vi måste inse att vi inte är maktlösa bara för att världen befinner sig i kris
  4. Wikipedia kompletterar svensk historia – för att göra den mer jämställd
  5. Harvardforskarna: Kvinnliga chefer presterar bättre än manliga
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  3. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  4. Stressdoktorns recept: Så kan du vaccinera dig mot stress i höst
  5. Analytikern: Butiksdöden är inte e-handelns fel

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.