Göran Persson varnar för ny finanskris

EU-kommissionen varnar för svenska bopriser, M störst i ny undersökning och Göran Persson varnar för ny finanskris.

PERSSON VARNAR FÖR NY FINANSKRIS
Det största hotet mot EU är inte Brexit utan att vi är på väg mot en ny finanskris utan att euron är säkrad, enligt förre statsministern Göran Persson.

Det här är det knappt någon som pratar om menar han.

Grunden till denna nästa kris skulle enligt den förre statsministern vara centralbankernas låga räntor och kvantitativa lättnader. Dessutom ser han tillståndet i världsekonomin som svagt.

”Det finns stora risker med de här jättelika bubblorna som blåsts upp. Och blir det en allvarlig kris kommer det att innebära en mycket stor påfrestning mot euron”, säger Göran Persson till DI.
(DI)

SILICON VALLEYS TYNGSTA SLUTAR UPP BAKOM APPLE
Flera av världens största teknikföretag sluter nu upp bakom Apple i stöd för bolagets hållning gällande att vägra bryta krypteringen på den arbetstelefon som tillhörde en av San Bernardino-skyttarna.

Google, Facebook och Microsoft, till viss del hårda konkurrenter till Apple, planerar att lämna in en gemensam resolution där samma ställningstagande som Apple görs. Åtminstone ett av företagen som stödjer Apple kommer att vara närvarande under nästa veckas utfrågning, skriver Wall Street Journal.

Twitter ämnar också att stödja Apples syn på användarnas integritet och de effekter det skulle kunna ha att bryta krypteringen. Det står dock inte klart om Twitter kommer att vara en del av det gemensamma ställningstagandet.

LÄS MER: Efter FBI:s påtryckningar - Apple gör det ännu svårare

EXIT IZOSIMOV?
Ericssons styrelseledamot Alexander Izosimov är enligt vad DI erfar på väg bort från styrelsen efter att det Vimpelcom där han tidigare har varit vd har medgett mutbrott i Uzbekistan. (DI)

LUNDBERG OM ERICSSON
Fredrik Lundberg avfärdar att Ericsson står högre på säljlistan än övriga innehav i Industrivärdens portfölj, men "vi kommer löpande att utvärdera alla våra innehav i Industrivärden precis som vi gör i Lundbergs". (DI)

...OCH OM FASTIGHETER
Fredrik Lundberg anser att den starka trenden på fastighetssidan, något som främst bidrog till Lundbergs portföljvärdeökning under 2015, är intakt och lyfter fram den positiva hyresutvecklingen i Stockholm. (DI)

BRISTANDE IT-SÄKERHET I BANKER
Bankerna gör inte tillräckligt för att hantera de allt större hoten mot deras it-system, enligt vad Finansinspektionen anför i en rapport. (DI)

FINGERPRINT RÄDS INTE KONKURRENTER
Jörgen Lantto, vd i Fingerprint Cards, skräms inte av konkurrensen utifrån vad han noterat under mobilmässan i Barcelona. Han öppnar även för samarbeten med Ericsson, sin gamla arbetsgivare. (DI)

"5G REDAN 2018"
GSMA-generalsekreteraren Mats Granryd, tidigare Tele2-vd, tror i en intervju från Barcelonas mobilmässa att de pressade operatörerna kommer att gynnas av investeringarna i 5G, något flera operatörer har sagt att de ska lansera redan 2018. (DI)

FARLIGT HÖGA BOPRISER
EU-kommissionen anser att de svenska bopriserna är farligt höga och att det krävs sannolikt mer insatser för att dämpa prisutvecklingen. (DI)

M ÅTER STÖRST
Moderaterna är största parti för andra månaden i rad samtidigt som Sverigedemokraternas stabila uppgång är bruten, visar Ipsos väljarbarometer. (DN)

MP-MOMS
Miljöpartiet vill sänka momsen på reparationstjänster redan från 1 januari nästa år för att klara etableringen av nyanlända. (DN)

S&P DYRA ENLIGT FI
Finansinspektionens chef för konsumentskyddstillsyn Erik Lindholm anser att Söderberg & Partners fondförvaltning "framstår som ett dyrt fondsparande". (SvD)


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST