Fotograf: Löfbergs/Press

Deras komposterbara kapslar ska göra Löfbergs mest hållbara i Europa

Hamburg förbjuder kaffekapslar av miljöskäl - samtidigt satsar Löfbergs på de första komposterbara Nespressokapslarna.

Nyligen uppmärksammades att Hamburg stad förbjudit kaffekapslar inom kommunen på grund av deras miljöpåverkan. I kölvattnet av detta tar Löfbergs täten på hållbarhetsfronten med de första komposterbara kapslarna för Nespressomaskiner. 

För att anpassa sig till allt mer medvetna konsumenter har Kafferosteriet Löfbergs tillsammans med nederländska Advanced Technology Innovations (ATI) utvecklat en hållbar kaffekapsel. Kapseln tillverkas av sockerrör och sockerbetor och som därför kan sorteras som bioavfall med andra matrester och förvandlas till kompost på endast 12 veckor. Löfbergs mål är att vara det mest hållbara kaffebolaget i Europa, och ser det som sitt ansvar att vara i framkant i hållbarhet.

Lars Appelqvist, vd på Löfbergs, säger att Löfbergs var först med aluminiumfria kaffepaket redan på 1990-talet, och först med ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Med de komposterbara kapslarna tar Löfbergs än en gång täten på hållbarhetsområdet. Det är nödvändigt eftersom dagens konsumenter ställer höga krav både på smak och miljö. 

Sverige är ett av världens mest kaffetörstiga länder, och har tagit till sig kaffekapselteknologin med öppna armar. Den oändliga variationsmöjlighet som kapslarna erbjuder har dock en baksida: kapslarna - särskilt de som hittills använts i Nespressomaskiner - genererar mycket avfall och kan inte brytas ned eftersom de ofta innehåller plaster och aluminium. Medveten konsumtion har blivit ett hinder för marknaden som kaffebolagen måste anpassa sig till. Förutom Löfbergs är det bara det Italienska familjeföretaget Caffè Vergnano som erbjuder fullt komposterbara kaffekapslar för Nespressomaskiner, men fler hållbara lösningar är på väg. 

LÄS MER: Hamburg förbjuder Nespressos kaffekapslar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.