Fotograf: Wikimedia Commons

Bill Gates backar FBI i striden med Apple

IT-bolagen borde samarbeta med myndigheterna när det kommer till terrorismbekämpning tycker Bill Gates. Därmed går han stick i stäv med bland annat Apple, Google, Facebook och Twitter.

Apples vägran att hjälpa FBI med att få fram personlig datainformation från den iPhone som tillhörde Syed Rizwan Farook, en av två gärningsmän vid masskjutningen i San Bernardino, har hittills fått stöd av sektorkollegor som Google, Facebook och Twitter.

Men nu väljer en av branschens främsta aktörer, Microsofts medgrundare Bill Gates, att avvika från branschkollegorna och ge istället sitt stöd till de amerikanska myndigheterna. Enligt honom borde myndigheterna ha rätten att tvinga IT-bolag att samarbeta när det kommer till terrorismbekämpning. I en intervju med Financial Times sade Gates att detta avser ett specifikt fall där regeringen ber om tillgång till information.

"De ber inte om någon allmän sak, de ber om ett särskilt fall", sade Gates till finanstidningen.

LÄS ÄVEN: Apple vs FBI: Teknikjätten vägrar att lämna ut gärningsmannens information

Enligt Gates finns det fördelar för regeringen att kunna genomdriva beskattning, stoppa brott och utreda terrorhot, men sade att det måste finnas regler för när informationen kan nås. Därför vill han se en debatt kring frågan initieras.

Apple valde för tre dagar sedan att anlita advokaterna Theodore Olson och Theodore Boutrous som sina företrädare inför en stundande domstolsprocess. Det Silicon Valley-baserade bolaget har fått en förlängd tidsfrist och har fram till den 26 februari på sig att besvara myndigheternas begäran om hjälp.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST