Fotograf: Pexels - Kamyar Rad

6 glidare som fick betalt för ingenting

Titta på kattfilmer, shoppa på eBay, ha flera jobb samtidigt och studera filosofi. Man hinner med mycket om man inte måste jobba på jobbet. 

Hur länge kommer man undan med att göra ingenting? För ett par veckor sedan uppdagades att en spansk tjänsteman inte kommit till jobbet på 14 år utan att det uppmärksammats. Här är fler som lyckats få ut sin lön i åratal utan att jobba:

1 - Amerikansk programmerare outsourcade hela sin tjänst till Kina. För en femtedel av sin lön fick mannen hela sitt dagliga arbete gjort av av kinesiska konsulter. Det enda han behövde göra varje dag förutom att skicka ett mejl med lägesrapport till chefen var att surfa eBay, Facebook, LinkedIn och titta på kattvideor. Ändå upplevdes han som företagets bästa programmerare till dess att IT-avdelningen upptäckte regelbundna inloggningar med hans ID från Kina, och kollade hans dagliga webhistorik. Utredningen som följde visade att mannen tagit liknande jobb vid flera andra lokala företag och på liknande sett outsourcat dem till samma kinesiska konsultfirma. Totalt tjänade han flera hundra tusen dollar i månaden och betalade endast 420 000 kronor i månaden för att slippa göra det själv, skriver the Guardian. 

2 - Fransmannen Charles Simon stämde sin arbetsgivare för att han inte hade något att göra på jobbet. Enligt Simon innebar tjänsten att han fråntagits karriärmöjligheter och isolerats från resten av företaget - ett sätt för franska järnvägsbolaget SNCF att straffa honom efter att han agerat visselblåsare och uppmärksammat ett misstänkt bedrägeri i storleksordningen 180 miljoner kronor där ett dotterbolag till SNCF var inblandat. Trots att hans tjänst inte ens krävde att han lämnade hemmet fick Charles Simon en lön på 45 000 kronor i månaden i 12 år, skriver Financial Times.

3 -  Tysk statstjänsteman skröt om att ha gjort ingenting i 14 år. 2012 fick en statligt anställd tjänsteman sparken på grund av nedskärningar. I ett avskedsmejl skickat till 500 kollegor erkände mannen att han de senaste 14 åren fått betalt totalt nästan 7 miljoner kronor för att göra absolut ingenting. 

”Sedan 1998 var jag där i person men inte i tanken. Så jag är väl förberedd för pensionen - Adjö” skrev tjänstemannen.

KRÖNIKA: Hellre listig och lat än flitig och lojal

4 - Spanjoren Joaquín García gick inte till jobbet på 14 år - fick betalt 350 000 kronor om året. Trots att tjänstemannens kontor låg bredvid chefens uppmärksammades inte frånvaron förrän García skulle belönas för 20 års trogen tjänstgöring. Hans chef på vattenverket trodde att hans arbete utgick från kommunkontoret och vice versa. När den långvariga frånvaron upptäcktes fick García böter på 250 000 kronor istället för sitt pris, rapporterar BBC News. García berättar själv att han ägnat sin tid åt att läsa filosofi istället. 

5 - Indiske ingenjören AK Verma slutade komma till jobbet men det tog 24 år innan han fick sparken. Anledning var i Vemas fall inte att ingen märkte - redan efter två års arbetsskolk fastställde en utredning att han varit olovligt frånvarande. Det visade sig dock kräva en ministers ingripande och en 22 år lång process för att övervinna byråkratin som krävdes att ge Verma sparken.

LÄS MER: Sparkad efter att ha skippat jobbet i 24 år

6 - Barclays-anställd fick heltidslön för sin deltidstjänst i tre år. 2009 bestämde Brittisk domstol att det administrativa misstag som gjort att den deltidsanställda Natasha Keenan fått nästan dubbel lön i tre år var bankens ansvar att upptäcka och att Natasha därför var berättigad att behålla de 240 000 kronor Barclays krävde tillbaka, skriver Financial Times.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.