Nya Volvo XC90 som redan sålt som smör. Fotograf: Volvo Cars

Volvo säljer fler bilar än någonsin - och tredubblar vinsten

Volvo Cars slog rekord 2015 och det syns tydligt på sista raden. För första gången någonsin har man sålt en halv miljon bilar på bara ett år.

Det går riktigt bra för Volvo Cars. 2015 blev ett rekordår för bilbolaget, för första gången någonsin sålde man över en halv miljon bilar. Totalt rullade 503 127 Volvo-bilar ut från fabrikerna under året. Detta rapporterar TT.

Rekordförsäljningen syns även tydligt i resultatet. Rörelsevinsten har tredubblats sedan 2014 och landade på 6 620 miljoner kronor för 2015. Intäkterna för året låg på 164 043 miljoner.

Att försäljningen skjutit i höjden beror dels på att Volvos befintliga modeller blivit allt populärare och dels på att den ny 90-serien blivit en succé. Vid årsskiftet hade 88 000 bilar av modellen XC90 beställts. Under torsdagen ska Volvo även visa upp sin nya modell V90.

VOLVO S90: Volvos nya S90 - som måste göra succé

"Med ett framgångsrikt 2015 bakom oss kommer Volvo Cars att gå in i nästa fas av sin transformation. När denna är gjord kommer Volvo verkligen vara en global biltillverkare i premiumsegmentet", säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef på Volvo Cars, i ett pressmeddelande.

Målet är ambitiöst - om bara några år vill man sälja 800 000 bilar om året. För att kunna producera fler bilar började man under 2015 bygga en ny fabrik i delstaten South Carolina i USA. Projektet beräknas kosta omkring 4,25 miljarder kronor. Redan 2018 ska fabriken stå färdig.

Volvos huvudkontor ligger, trots att man 2010 köptes upp av kinesiska Geely 2010, kvar i Göteborg.

LÄS ÄVEN: Bilindustrins framtidsteknik kommer från Västsverige


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.