Fotograf: Apple

Apples försäljning av Iphones minskar för första gången någonsin

Alla vill inte längre köpa en Iphone - och det blir ett hårt slag mot Apple.

Sedan Apple lanserade sin första Iphone 2007 har försäljningen av den idag välkända telefonen ständigt ökat. Luren har blivit en riktig kassako för Apple och en stor del av bolagets intäkter kommer från de miljontals Iphones som säljs varje år.

Nu har dock vindarna vänt. Det fjärde kvartalet 2015 minskade för första gången någonsin Apples försäljning av Iphones jämfört med motsvarande period året innan. Detta rapporterar Marketwatch. Under året brukar försäljningen variera, men jämfört med samma perioder året innan har siffrorna fram tills nu alltid legat på plus.

Sista kvartalet 2014 sålde bolaget 74,8 miljoner Iphones, men samma period 2015 blev det bara 71,5 miljoner. 

LÄS ÄVEN: 10 kända teknikföretags första loggor

Detta betyder även att Apples marknadsandel minskar. Från 20,4 till 17,7 procent på bara ett år. Detta visar siffror från analysfirman Gartner. 

Den globala smartphoneförsäljningen överlag steg 9,7 procent under 2015 vilket var den lägsta tillväxttakten sedan 2008, enligt Gartner. Precis som siffror från flera andra analysfirmor visat den senaste tiden var det kinesiska Huawei som stod för det största lyftet. Bolagets försäljning steg med 53 procent.

Marknadsledaren Samsung ökade något i fjärde kvartalet och tog 20,7 procent av försäljningen jämfört med 19,9 procent samma kvartal året innan. Sett på helåret tappade det sydkoreanska bolaget däremot marknadsandelar, från 24,7 till 22,5 procent.

LÄS ÄVEN: Apple vs FBI: Teknikjätten vägrar att lämna ut gärningsmannens information


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST