Suad Ali är 25 år och har redan blivit en viktig pusselbit på Migrationsverket. Fotograf: Julia Jane Persson

Supertalangen som är Migrationsverkets expert på flyktingkvoter

Suad Ali är inte bara Migrationsverkets yngsta expert. Hennes expertområde är Sveriges flyktingkvot - årets mest omdebatterade ämne.

“Det har aldrig flytt så många högutbildade personer till Sverige som nu. Många av de som kommer har fantastiskt mycket kompetens och erfarenheter och det är viktigt att ta vara på det i ett så tidigt skede som möjligt. Det är förödande om deras kompetens går till spillo. Sverige har tyvärr inte varit så bra på det tidigare...”

Dagens situation kräver att vi tänker om, framförallt när det gäller integrationen, menar Suad Ali. Idag tjänstgör hon hos Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson. Verkets ställningstagande blir ofta grundstenen i debatten och deras uttalanden kommer inte att bli mindre viktiga 2016.

Suad Ali är en av årets Supertalanger. Här hittar du hela listan: Sveriges 101 Supertalanger 2016

Suad Ali inledde sin karriär inom den ideella världen redan i skolan med Operation Dagsverke. När den värsta svältkatastrofen på 60 år bröt ut på Afrikas horn 2011 startade hon ett eget insamlingsprojekt för de drabbade flyktingarna.

2012 började hon på Migrationsverket som asylhandläggare, men redan 2014 fick hon ett betydligt större uppdrag. Suad Ali blev utvecklingsledare för ett projekt som syftade till att stärka Sveriges mottagande av kvotflyktingar och arbetade även med Sveriges ordförandeskap i den internationella insatsen Core Group Syria, FN-gruppen som ska finna skydd för 130 000 syriska kvotflyktingar i hela världen.

Det var inte första gången Suad Ali satte sig i ett globalt sammanhang. Hon har tidigare arbetat med insamlingar på UNHCR och ensam fått representera Sverige på One Young World, världens största forum för unga ledare.

ÅRETS NYTÄNKARE: "Om 20 år omsätter min spelstudio 10 miljarder"

I sitt arbete besöker hon ofta världens flyktingläger och träffar personligen de kvotflyktingar som gör sig redo att flytta till Sverige. På plats hjälper hon till att informera dem om Sverige i ett försök att underlätta integrationen. Där emellan hinner hon även med att vara en del av den viktiga debatten på möten i Genève. Hennes ledarskap verkar vara något som sticker ut - redan vid 25 års ålder har hon nu blivit krönikör i tidningen Chef.

Men det finns även andra frågor hon fått uttala sig kring som privatperson. En av dem är att bli tilldelad en identitet. “Mitt budskap är att begrepp som flykting många gånger används slarvigt för att definiera migranter. De som berörs känner inte igen dessa definitioner som ofta är skapade av någon annan. Jag har själv personliga erfarenheter av det och känner sällan igen mig i begrepp som människor använder för att definiera mig med”, säger Suad Ali, som själv kom som flykting till Sverige från Somalia som barn.

“Begrepp och definitioner riskerar att skymma allt annat man är och har varit. Det är särskilt påtagligt under den rådande migrationssituationen här i Sverige och i världen där människor oftast beskrivs med vattenmetaforer som ‘flyktingvåg’ och ‘flyktingströmmar’. Det är oerhört avhumaniserade och problematiskt. Det är så viktigt att se människorna bakom siffrorna.”

Suad Alis drivkraft är att få göra skillnad och därför uppskattar hon verkligen sin roll på Migrationsverket. “Det roligaste och mest givande är fältarbetet. Jag var delegationsledare för Cultural Orientation Program för 200 flyktingar i världens största flyktingläger Dadaab i Kenya förra året. Det blev så påtagligt vilken skillnad vårt arbete och flyktingkvoterna i världen gör. Det värmde verkligen att se det.”

ÅRETS FINANSTALANG: Hennes uppdrag: Hitta nästa Spotify


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST