Fotograf: Tomorro'

"8-17 gör oss effektivare"

Reklambranschen är känd för sina unga medarbetare och att gränsen mellan arbete och fritid flyter. Men det gäller inte på byrån Tomorro'. Där är det tomt efter klockan fem.

"Personalen kommer tillbaka mer laddad dagen efter när man verkligen kan stänga av jobbet efter arbetstid", säger Johanna Svensson. Hon är vd och en av grundarna av reklambyrån Tomorro' som startade hösten 2010.

Från början var alla anställda kvinnor och det blev mycket pusslande för att få ihop jobb och familjeliv. I dag är man 14 anställda, varav en man.

Man arbetar med kunder som Apoteksgruppen, ett 10-tal köpcentrum i Stockholm, däribland Skrapan, och vitvarumärken som Gaggenau och Neff. Kunduppdrag efter arbetstid utförs endast i undantagsfall.

"Man blir inte bra på något när man jobbar efter arbetstid. Varken att ta hand om barn eller sitt jobb. Så vi tror på av och på", säger Johanna Svensson.

Familjekänsla och prestigelöshet är a och o – vid hög belastning förväntas man be en kollega om hjälp för att alla på byrån ska kunna gå hem i tid.

LÄS ÄVEN: "Alla mår bättre med fria arbetstider"

Men 8-17 passar väl inte alla? Vissa har väl annan dygnsrytm?
"Om en person är superproduktiv på kvällen, men inte övriga delar av dagen är det inte rätt person för oss", säger Johanna Svensson.

Hur rekryterar ni för att få folk som passar in?
"Först får de träffa personalen för att få en så ärlig bild av företaget som möjligt. De som kommer hit med prestigetänk och kan inte jobba hos oss. Här handlar det alltid om att backa upp andra."

Varför inte ta steget fullt ut och låta personalen jobba när den vill på dygnet?
"Vi jobbar tätt med våra kunder och de vill inte bli uppringda av oss på kvällen."

Fördelar med 8-17-modellen
1. Högre effektivitet när man jobbar.
2. Bättre möjlighet att stötta varandra då alla är på plats samtidigt.
3. Bättre möjligheter till ett rikt liv utanför jobbet.

Nackdel med 8-17-modellen
Sämre beredskap om det uppstår saker utanför arbetstid.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST