Fotograf: Martha Irvine/TT

Han ska få svenskarna att odla fisk i hemmet

Hållbarhetsexperten Niklas Wennberg ska få svenskarna att odla matfisk hemma. Till sin hjälp har han ett egenutvecklat "raketbränsle".

90 procent av rovfiskbeståndet har försvunnit på 100 år. Nu storsatsar svenske hållbarhetsexperten Niklas Wennberg på att få svenskarna att odla matfisk i sitt eget kvarter – till och med hemma. Han har utvecklat "raketbränsle" för ändamålet. Förhoppningen är att ge fiskarna i våra vatten chans att "vila".

Listan kan göras lång över alla fiskar som redan är utdöda i olika län och globala vatten eller löper stor risk att gå ett sådant öde till mötes. Mölndalsbon Niklas Wennberg hoppas nu kunna bidra till att vända den katastrofala utvecklingen.

Han driver organisationen Stadsjord i Slakthusområdet i Gamlestaden i Göteborg och har utvecklat ett system för att odla matfisk mitt i staden för hushållet och kvarterets krogar.
"Vi kallar fiskarna för vattengrisar eftersom de på samma sätt som grisen är allätare som förvandlar stadens matavfall till bra mat", säger Niklas Wennberg.

Fiskarna det rör sig om är Tilapia och Clarias - både är matfisk från Afrika. Stadsjord är också känt för stadsgrisar som förvandlat gräsmattor till grönsaksland på ett 10-tal platser i Central Göteborg.

Niklas Wennberg har dock insett att grisarna måste hållas i utkanten av staden om den delen ska gå upp i volym.

Det märks att han kan det här med stadsjordbruk.

Niklas Wennberg är en flitigt anlitad föreläsare på Chalmers och har även hållit dragningar för EU-kommissionen och arbetar för EU:s jordbruksutskott.

Han har även utvecklat ett Nordiskt system för miljömärkning av fisk och skaldjur. Sedan tog han på uppdrag av SIDA sin erfarenhet från det arbetet till 10 länder i Sydostasien fick Änglamarkspriset för sina insatser.

Idag har han bytt ut slips och kostym mot stövlar.

Just nu för Stadsjord diskussioner med fastighetsägaren Klövern samt ledande teknikföretag om att bygga om ett höglager till ett Kvartersekologiskt centrum med kombinerad fabrik för fisk- och grönsaksodling.

Bakgrunden är att han har ägnat de senaste två åren åt att knyta ihop 100-talet mindre bryggerier i ett kretslopp.

Förr i tiden användes bryggeriernas restprodukt "drav" för att mata djur som grisar, hönor och kor. I takt med djurhållningen omstrukturerades till stora enheter långt från staden började bryggerierna betrakta drav som avfall.

Nu använder han drav som föda åt så kallade Molitor-baggar, vars larver är lika rika på protein och bra fettsyror som räkor.

"Kombination drav och baggar gör att det blir rena rama raketbränslet för fiskarna", säger Niklas Wennberg.

En stor fördel med att odla matfisk på det här viset är också att 1 ton fisk ger ungefär 10 ton gödsel till grönsaker – som Niklas kallar "fiskblomstra".

Stadsjord diskuterar nu samarbete med Vattenbrukscentrum Väst och regionens ledande avfallsentreprenör för att utveckla fodertillverkning från stadens avfall.

"Det skulle på ren Göteborgska vara hål i huvudet om man bara sköljde ur allt avfall/näring till sjöar och hav ", säger Niklas Wennberg.

Den här typen av upplägg kallas urban metabolism.

Liknande projekt har mest setts som något för hipsters tidigare, enligt Niklas Wennberg. Men han menar att man inte behöver vara fiskebiolog för att förstå att mänskligheten begår "kollektivt självmord" om vi fortsätter att tömma fiskebestånden som vi gör idag.

Som om det inte vore nog är hela 9 av 10 foderfiskbestånd är överfiskade, enligt Niklas Wennberg.

Han ska också hålla workshops med krögare från finkrogar i Göteborg under februari. Alltifrån tv-kocken Linus Ström till Måns Backlund med samlade meriter från Thörnströms, UpperHouse, Le Canard och Coutenceau. Tanken är att få kockarna att använda fisken in sin matlagning.

Genom att förankra konceptet på bra restauranger blir det lättare att få fiskarna accepterade hos den breda allmänheten, resonerar Niklas Wennberg.

"Den här typen av kockar är jäkligt duktiga på att förädla matvaror och se potentialen", säger han.

Själv levererar han redan sin fisk till en thairestaurang i närheten av Stadsjord.
Tanken är också att samarbeta med exempelvis pizzerior eller varför inte en HSB-förening.

Målet är att odla 1 ton fisk under 2016 och få fram 10 ton växtnäring.

"Vi har redan systemet klart med 1000-litersankar fulla med 27-gradigt vatten och fiskar färdiga för stekpannan", säger Niklas Wennberg.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST