Fotograf: Martin Adolfsson

Hela listan: Sveriges 101 Supertalanger

De driver miljardbolag, utvecklar spel, bildar opinion, gör affärer av ishavsalger eller jobbar ideellt. 


Unga, smarta, drivna. För nionde året i rad har Veckans Affärer letat fram Sveriges 101 främsta Supertalanger. Talangerna är indelade i sex kategorier samt en superetta. 

Det här är Sveriges 101 Supertalanger 2016:

SUPERETTAN: BABBA CANALES
Vid 22 kickstartade hon Uber i Stockholm. Vid 25 jobbar hon med marknadsföring på den hajpade taxiutmanarens huvudkontor i New York. 
LÄS INTERVJUN: "Min största gåva i livet är mitt självförtroende"


29 ENTREPRENÖRER 

1 Carl Pei 25 OnePlus
Utmanar både Samsung och Apple med sina storsäljande kultmobiler.
LÄS MER: Nya mobilkungen nöjer sig aldrig

2 Karl Magnus Olsson 33 Careem             
Den lokala ubervarianten i Mellanöstern heter Careem och grundaren Magnus Olsson som först hamnade i Kuwait genom sitt jobb på McKinsey. I dag har han 10 000 förare och växer med 30 procent månad för månad.

3 Linnea Olsson 27 Mevia                
Hennes smarta förpackning hjälper sjukvården att mäta det som tidigare varit omätbart - hur patienterna tar sina piller. Informationen kan vara avgörande när problem med medicineringen uppstår

4 Mårten Hellberg 35 OrganoClick     
Under 2015 gjorde OrganoClick sin börsdebut och nu har börsvärdet passerat 500 miljoner. Affärsidén att producera tyg som stöter bort vatten och trä som inte fattar eld med hjälp av miljövänlig fiberkemi omfamnas av WWF.

5 Nils Pihl 27 Traintracks.io  
20 år gammal lärde han ut säljpsykologi till säljare på bland annat Apple. I dag driver han startupen Traintracks i Peking. Bolaget utvecklar en plattform för realtidsanalys av kundbeteende.

6 Lisa Jonsson 13 Misslisibell       
Hennes videos om allt ifrån smink till godis till shopping på Ullared har visats 165 miljoner gånger på Youtube. Hon har under sina tre aktiva år skapat en hel del debatt, inte minst genom att vara så ung och samtidigt dra in miljoner från sminkjättarna.

7 Andreas Vural 35 Happy Plugs    
Att färglägga hörlurar kan låta simpelt, men för honom blev det en framgångssaga. I dag finns hans glada lurar i 6 000 butiker och över 50 länder.
LÄS MER: ”Alla sa att jag var helt korkad som ville göra det här"

8 Christopher Brinkeborn Beselin 32 Lazada               
Han har drivit kedjan Barnbutiken och jobbat i tre år på Christer Gardells Cevian. Rocket Internet skickade honom till Vietnamn där han byggt upp landets svar på Amazon som värderas till 10 miljarder. I dag har han en egen investeringsverksamhet.

9 Peter Arvai 36 Prezi                   
Svensken som lyckats slå Microsoft ordentligt på fingrarna med sitt presentationsverktyg som utklassar Powerpoint på nästan samtliga fronter. Han har varit vd på Prezi sedan starten och befinner sig därför självklart i San Francisco.

10 Lisa Axelberg  28 Fello                  

10 John Axelberg 31 Fello                  
Syskonen som utmanar de högljuda operatörsjättarna - genom att vara små och snälla. Fello har inga bindningstider, inga komplicerade kontrakt och du kan betala med kort utan att påtvingas en kreditkontroll.

12 Niklas Östberg 36 
Delivery Hero Han har jobbat med startups sedan slutet av 90-talet. Var med och grundade Pizza.nu som senare blev OnlinePizza.se. I dag är han vd och medgrundare till Delivery Hero som har över 100 000 restaurangpartners knutna till sig.

13 Vahid Toosi 31 Pugz                  

13  Hamid Toosi 34 Pugz  
Så fick Sverige till sist en Kickstartersuccé. De sålde "världens minsta trådlösa hörlurar" för över en miljon dollar och skapade rubriker världen över. Apple valde att sätta käppar i hjulet  - men att lyckas få en reaktion från Apple är en prestation i sig.
LÄS MER: Efter Sveriges största Kickstartersuccé: "Jag har åldrats sju år på en månad"

15 David Gabor 19 David Gabor Media 
När vännerna i 14-årsåldern började intressera sig för fest, valde han att stanna hemma för att lära sig apputveckling. I dag har han varit inblandad i en rad olika appbolag och skapat appar som laddats ner tiotusentals gånger.
LÄS MER: Killen som tjänar pengar på appar istället för att festa

16 Nikeisha Andersson 23 Nikeisha Andersson Film        
När Zara Larsson och Eric Saade ska spela in musikvideos är det hennes produktionsbolag som kliver in. Redan som 16-åring var hon glödhet och nu kan hennes bolag visa upp en imponerande kundlista.

17 Peter Nygren  28 Mionix               
Redan som 19-åring drog han igång sitt första bolag. I dag har han riktat in sig på en enorm marknad - gamers - och säljer spelanpassade datormöss och tangentbord direkt till både Walmart och Amazon.

18 Daniel Eriksson 28 Waitress           
Som grundare och COO på Waitress är det han som ska se till att du aldrig går hungrig. Appen hjälper dig hitta närliggande restauranger och låter dig beställa mat för takeaway. Betalar gör du självklart också i luren.
LÄS MER: Svenska appen som fixar gourmet-maten snabbare än en McDonalds-beställning

19 Erik Jonsson 32 Top Mot           
Efter att ha medgrundat Rocketsuccén Zalora i Vietnam, som i dag hunnit bli sydöstra Asiens största webbshop för kläder, valde han att bryta med Kinnevik för att istället dra igång ett eget lovande e-handelsbolag i landet.

20 Oliver Lundgren 24 OAS Company
Parallellt med studierna tog han espadrillosfenomenet till Sverige med det egna varumärket OAS. Idag säljer OAS både skor och strandkläder i tolv länder och har lyckats få en fast plats i Weekdays sortiment.                     

21 Jakob Johansson 29 Gleechi              
Vd på Gleechi som vann VA och Almi Invests utmärkelse Årets superstartup 2015. Den unika mjukvaran gör det enklare att animera händer, vilket är användbart inom såväl virtual reality som rehabilitering.
LÄS MER: Gleechi är årets Superstartup 2015!

22 Camille Sucasas Gottfridson 23 Macacos           
Importören som fått en hedersplats på Nasdaq för att främja kvinlnigt företagande. Tillsammans med sin mamma har hon lanserat acaibär på den svenska marknaden och visst är svenskarna sugna på ännu ett superbär.

23 Michaela Holtz 30 Zeifie                  
Hennes app ska få alla att känna sig säkrare. Om något händer skickar man med ett enda knapptryck iväg ett digitalt rop på hjälp till personer som befinner sig i närområdet. Tog bara tre timmar att nå finansieringsmålet på Fundedbyme.

24 Jakob Grandin 35 Skanstull Holding
Den unga krogkungen som vid tjugo års ålder byggde ett av sommar-Stockholms mest välbesökta ställen - Trädgården. Han ser även till att du kommer hem säkert efter en blöt kväll med sitt projekt nattskiftet.
                    
25 Joachim Ronneback Thomson 27 Lenovium       
Insåg att entreprenörskap var hans grej efter att ha startat sitt första företag som 13-åring. I dag har han hunnit bli årets studentföretagare 2013 och startat två aktiebolag. Mest spännande är Lenovium som ska hjälpa Svenssons att optimera sina bolån.

26 Therese Lindgren 28 Youtube            
Med en av Sveriges största Youtubekanaler och klipp som visas över 10 miljoner gånger i månaden har hon lyckats bygga en affär som omsätter över 300 000 i månaden. Startat webbshop för att profitera ännu mer på sina videos om smink och skönhet.

27 Kevin Forss 20 Noted Media  
Man behöver inte ha Aftonbladet i ryggen för att bygga en viralsajt. Hans Uppskattat.se har på mindre än två år lyckats få över 225 000 fans på Facebook och den stora läsarkretsen ryktas ge honom intäkter i miljonklassen.

28 Sara Wimmercranz 35 Footway          
Entreprenören som spelat i båda lagen. Först var hon med och startade skosuccén Footway som i dag omsätter över 200 miljoner. Sedan dess har hon valt att bli riskkapitalist i The Springfield Project som vill vara först in i Sveriges nästa Spotify och Klarna.

29 Louise Fritjofsson 29 Vint                     
Ett digitalt stjärnskott som redan är inne på sin tredje startup. Vint ska hjälpa träningstyper att slippa undan från bindande kontrakt och ett enformigt gymliv genom att erbjuda dem tillgång till alla världens träningslokaler för låga engångskostnader.
LÄS MER: Affärsänglarnas nya drömprojekt

17 NYTÄNKARE

1 Carl-Arvid Ewerbring 27 Resolution Games
Spelutvecklare som är en av världens trettio bästa enligt Forbes.
LÄS MER: "Om 20 år omsätter min spelstudio 10 miljarder"

2 Anton Westbergh 30 Coffee Stain Studios
Vd på bolaget som lyckades göra en stelbent animerad get till en mångmiljonaffär. 2015 uppskattas spelet Goat Simulator ha omsatt över 100 miljoner och det går nog redan nu att kalla det dadaistiska spelet en klassiker.
LÄS MER: Spelundret i Skövde - här föds Sveriges mest lovande dataspelsbolag
LÄS MER: "Sverige har skapat något unikt i gränslandet kreativitet och teknik"

3 Josefin Strömberg 25 Qvicket
Hennes syrsmjöl ska få svenskarna att börja äta insekter. Intresset är stort, men Livsmedelsverket tvingade henne att avbryta försäljningen. Att det beslutet håller är dock osannolikt efter att vårt favoritprotein nötköttet stämplat med ordet cancer under 2015.

4 Nicklas Gustafsson 27 Tesla
Efter att ha hjälpt lite mindre coola Volvo med sina ambitioner inom självstyrning hamnade han på rätt så mycket coolare Tesla och hjälper nu dem att utveckla sin ordentligt omtalade autopilot.

5 Sofie Lindblom 26 Spotify
Programmeraren som redan hunnit vinna ett hackathon, starta eget och föreläsa för teknikjättarna om hur de ska få bukt på sin dassiga könsfördelning. I dag är hon dessutom innovationschef på Spotify och styrelsemedlem i både Silicon Vikings och Womengineer.

6 Johan Hägglund 30 Digiexam

6 Nima Marefat 33 Digiexam
Tillsammans rubbar de 1800-talsordningen i svenska skolor med sina digitala tentor. Det som började i liten skala för fyra år sedan har vuxit till 20 anställda med tvåhundra anslutna skolor över hela världen. Sparar tid, pengar och papper.
LÄS MER: Hans startup rubbar 1800-talsordningen i svenska skolor

8 Samer Al Moubayed 33 Furhat Robotics
2007 tog han sig från Syrien till Sverige för att doktorera i talteknologi. Nio år senare är han ett av snillena bakom Furhat Robotics - bolaget som skapat en sällskapssjuk robot som redan i dag interagerar med studenter och lärare på två skolor i Stockholm.
LÄS MER: Hans robot säljer sig själv
LÄS MER: "När kan vi robotisera Per Schlingmann?"

9 Alfred Malmros 27 Google Ideas
Som marknadschef på Googles tankesmedja är han en del av ett team som har ett enormt uppdrag - att göra världen bättre och vinna Nobelpris. Med hjälp av teknik ska man stänga ute hackers, avslöja korruption och rädda dem som drabbas i det digitala kriget.

10 Katarina Gospic 31 Brainbow Labs
Sveriges folkäraste hjärnforskare som vill guida oss till hur man faktiskt tar bra beslut. Föreläser bland annat för företagsledare om hur man håller huvudet kallt och väljer rätt när världsmarknaden skakar - ett ämne som fortsätter vara högaktuellt.
LÄS ÄVEN: "Idag går vi runt som grottmänniskor i en modern värld"

11 Louise Warme 33 Lara Diagnostics
Läkaren som blev nytänkande entreprenör. Hennes mätverktyg ska göra det enklare att upptäcka nervskador hos patienter med diabetes. Innovationen innebär att stora maskiner kan bytas ut mot handhållna aparater.

12 Jonathan Ortheden 19 App Universe
Som 15-åring överlistade han Snapchats servrar med sin app. Hans schema-app har laddats ner flera hundratusen gånger och underlättar livet för svenska elever. Innan Apple Watch lanserades flögs han in av bolaget för att delta i en workshop kring klockan.

13 Sara Rosengren 37 Handelshögskolan i Stockholm
Docent i marknadsföring vid Handelshögskolan i Stockholm och forskningschef vid Center For Retailing. Hennes prisbelönta studier visar bland annat hur marknadsföring inte bara påverkar konsumenter, utan även anställda och investerare.

14 Simone Giertz 25 Youtube
Hennes usla robotar visualiserar en framtid där varenda aktivitet - allt från att hälla upp flingorna till att komma ur sängen - styrs av maskiner. Videoklippen har redan gjort henne till en snackis på Youtube.

15 Philip Frick 22 Chalmers
Började forska redan på gymnasiet och vann en nationell forskningstävling med ett projekt som kan följa hur ett läkemedel sprids och tas upp i kroppen. Har i dag en stående inbjudan att forska på Harvard, men väljer för tillfället att bli ingenjör på Chalmers.

16 Anna Lundin 27 Spotify
Förra årets Female Economist of the Year valde en skräddarsydd roll på Spotify och kallas i dag för Difference Maker. Nu återstår det att se var denna toppstudent faktiskt väljer att göra skillnad.
LÄS MER: Hon skippade hamsterhjulet - fick drömjobbet på Spotify

17 Lycke von Schantz 34 Påhoj
Efter Hövding kommer ännu en stilsäker cykelinnovation från södra Sverige. Hennes kombinerade barnvagn och cykelsits gör livet enklare för familjer med rörlighet högst upp på prioriteringslistan.


10 FINANSFOLK

1 Sabina Wizander 29 Creandum
Investment manager på det hetaste vc-bolaget med uppdrag att hitta morgondagens Spotify.
LÄS MER: Hennes uppdrag: Hitta nästa Spotify

2 Ludvig Öberg  21 Genesis Block Consultancy    
Blev förmögen på bitcoin redan som 17-åring. Idag är han 21 och driver bitcoinplattformen Safello som samarbetar med brittiska jättebanken Barclay.
LÄS MER: 20-åringen som ska göra bitcoin enkelt att använda

3 Linnea Lindau 38 Chalmers Ventures                   
Som vd för Chalmers Ventures ska hon strössla hundratals miljoner över den tekniska högskolans entreprenöriella satsningar. Det kan bli hon som sparkar igång den snöboll som blir nästa Spotify.
LÄS MER: Hon har 450 miljoner att pumpa in i startups

4 Sam Tabari 20 Goldman Sachs                           
Han köpte sina första aktier som 13-åring. Idag är han 20 och har en miljonportfölj. KTH-studenten har siktet inställt på finansbranschen och i sommar gör han internship hos Goldman Sachs. Driver dessutom läxhjälpsföretaget MatteHjälpen.
LÄS MER: Han köpte första aktierna som 13-åring - idag är han 20 och har en miljonportfölj

5 Viktor Fritzén 30 Leo Vegas        
Spelsuccén är på väg mot börsen och redan nu talas det om att värderingen kan hamna nära två miljarder. Det är han som håller i tyglarna, som finanschef på bolaget blir det han som ska ro en efterlängtad notering i hamn.
LÄS ÄVEN: Gambling i mobilen blev deras fullträff - värderas till 700 miljoner

6 Gustaf Haag 28 Stellum Kapitalförvaltning      
Har redan hunnit bli partner och riskansvarig på förvaltningsfirman som tidigare fått agera helgon när andra aktörer förlorat både tillstånd och förtroende. Förutom att förvalta miljarder är han ordförande för Scouterna.

7 Andreas Hatzigeorgiou 33 Stockholms Handelskammare 
Sedan ett år tillbaka är han chefsekonom. Precis som idolen Joseph Schumpeter ser han entreprenören som drivkraften bakom en positiv samhällsutveckling och vill därför se till att svenska skolan utformas för att skapa nästa Elon Musk.

8 Carl Wessberg 30 GP Bullhound
Med titeln technology investment banker är det upp till honom att ta hand om bolag som Klarna, Deliveryhero, Mathem och Tobii för techinvesteraren Per Romans räkning.

9  Jenny Wärmé 37 D. Carnegie & Co 
Som chefsjurist för miljardbolaget var hon en tydlig nyckelspelare när man under 2015 valde att gå från First North till huvudlistan. Hon sitter självklart även med i bolagets ledningsgrupp.

10 Ola Nordbye  29  Kinnevik            
Efter traditionella hundår på JP Morgon har han klivit in hos Kinnevik i London för att istället investera svenska pengar. Efter två månader på bolaget fick han stiga in som styrelseordförande i Kinneviks ryska Yelp-kopia.


22 KARRIÄRISTER

1 Laura Bergtoft 26 Wallenberg Foundations
Direkt från civilekonomutbildningen vid Stockholms universitet till Wallenbergarna som hon ska öppna för 2000-talet.
LÄS MER: Supertalangen som kommit rakt in i makten

2 Charlotta Eriksson 33 Nymans Ur 1851
Man måste inte hoppa mellan bolag för att kunna klättra. Hon valde att stanna på klockvärldens gräddhylla och är i dag vd för bolaget som omsätter över 400 miljoner.

3 Therese Hillman 35 Gymgrossisten 
Som vd för alla träningsnarkomaners favoritbutik säljer hon proteinpulver och funktionsmaterial till hela Sverige, och går dessutom med vinst. Dessutom har hon en plats i Unibets styrelse.

4 Anders Heikenfeldt 32 6IXTY8IGHT 
En internationell tungviktare som fortsätter välja svenska bolag. Efter att ha hjälp H&M att etablera sig i Ryssland hoppade han direkt in på en chefsposition på svenska startupen Avito. Nu har han anslutit sig till den svenska doldismiljardären Erik Ryd i Kina och blivit operativ chef för hans enormt populära digitala modebutik.

5 Sebastian Fernandez 24 EFMAB 
Som yngsta generationen i ett familjeföretag har han siktet inställt på affärsutveckling. EFMAB är städvärldens motsvarighet till Chanel - alla de viktigaste och största lokalerna har anställt dem. Att få städningen av Friends arena att gå på några minuter och inte lämna några spår är ett mäktigt uppdrag.

6 Louise Lindh 36 Lundbergföretagen                 

6 Katarina Martinsson 34 Lundbergföretagen                 
Efter att främst ha setts som blyga arvtagerskor har Lundbergsystrarna nu tagit ett tydligt steg in i rampljuset. När pappa Fredrik Lundberg nu lutar sig tillbaka omfamnar de bolagssfären och styr indirekt både Handelsbanken, Hufvudstaden och Holmen.
LÄS ÄVEN: Det här är Sveriges yngsta miljardärer 2015

8 Roshi Motman 34 Tigo                     
Började med att klättra uppför maktstegen inom Tele2 och fortsatte på Stenbecksfärens andra mobiloperatör Tigo -om verkar i utvecklingsländer. I dag är hon vd för bolagets verksamhet i Ghana som omsätter runt en miljard kronor.

9 Lena Koerth 27 Koerth Property Branding      
Fastighetsfanatikern som kan bli nya Wonna I De Jong. Har redan hunnit jobba med svenska kändismäklaren Fredrik Eklund och skapa konceptbostäder med egen firma. Har haft ett finger med i spelet när flera av Sveriges dyraste nyproduktioner gått ut på marknaden.

10 Christian Westerlind Wigström 33 Rift Valley Corporation            
Efter att ha doktorerat i internationella relationer på Oxford flyttade han till Zimbabwe för att arbeta med Rift Valley Corporation, ett bolag med över 12 000 anställda. I dag är han både stabs- och marknadschef.

11 Amin Omrani  32 Serendipity Ixora 
Varit med och grundat flertalet bolag under Serendipityparaplyet och fick under hösten ta steget upp och bli vd. Nu basar han över en tung portfölj och får axla ansvaret för flera oroliga aktier à la Episurf.

12 Susanne Ehnbåge 36 Siba
Att ta över efter en av Sveriges mest hatade reklamkaraktärer måste varit krångligt. 2014 snörade hon på sig Fabian Bengtssons gamla skor och driver nu säkert lågprisjätten med miljardomsättning.

13 Sanna Westman 29 Qliro
Med ett SM-guld i fäktning i bagaget har hon snabbt tagit sig igenom en Handelsexamen, ett år inom försvarsmakten och en karriär på McKinsey. I dag är hon affärsutvecklingschef på Qliro med en given plats i miljardbolagets ledningsgrupp.

14 Alok Alström 31 Uber                   
Efter examen vid Handelshögskolan och några år som konsult på BCG blev han affärsutvecklingschef på Bisnode. Sedan tog karriären ytterligare ett skutt och i dag är han Sverigechef för den hajpade taxitjänsten Uber.

15 Monica Fagraeus Lundström 28 ApoEx                
Efter en vända som vd-trainne på Tele2 har hon gått in som affärsområdeschef på apoteksutmanaren tillika framgångssagan ApoEx. På något sätt har hon även hunnit med att grunda Boksnok, en prenumerationstjänst för digitala barnböcker.
LÄS MER OM APOEX: Så bygger bröderna sitt miljardbolag

16 Caroline Hjertström 32 Ikea 
Hon ansvarar för möbeljättens kommunikation på webben världen över. Som alltid inom Kampradsfären lever omvärlden i ovisshet om vilka projekt anställda faktiskt ligger bakom, men något måste man ha gjort rätt om går från projektledare till global chef på bara två år.

17 Ville Kangasmuukko 35 Bubbleroom    
Han är vd för bolaget som var bland de första i Sverige att sälja kläder via nätet. Nu, 10 år senare, har man valt att gå mot strömmen och öppnat en rad fysiska butiker. Det verkar dock inte ha skadat, omsättningen fortsätter som alltid att växa.

18 Louise Bagewitz 35 Nobia                 
Som ansvarig för business intelligence är det upp till henne att se till att det börsnoterade storbolaget tar smarta beslut. Hon har dessutom en stor del av bolagets IT-beslut på sitt bord.

19 Samir El-Sabini  26 Perfectbanner                            
En riktig skolälskare som varit både ordförande för Sveriges Elevkårer, Årets elev och Årets nova. För fyra år sedan vann han Sveriges största tävling för juridikstudenter, men i dag har han valt en annan bana. Som vd för Perfectbanner ska han göra annonser lönsamma igen.

20 Anna Falk 35 Mycronic          
Efter att ha varit inköpschef på Scania och gruppchef på Volkswagen har hon tagit steget in i börssuccén Mycronic.

21 Cecilia Sahlin 38 The Body Shop                            
Som vd för Body Shop i både Sverige och Danmark ansvarar hon för hundratals butiker, hundratals miljoner i omsättning och den miljövänliga utvecklingen av din lillasysters bodylotion med doft av jordgubb.

22 Anna Wikland 34 Google              
Hon gillade digitaliseringen innan den blev cool. Efter flera år inom marknadsföring i den digitala världen har hon fått stiga in på arbetsplatsen alla studenter drömmer om - Google. Nu ser hon till att svenska retailbolag gör succé när varuhus blir ettor och nollor.
LÄS MER: Hon tar över Google i Sverige


11 HÅLLBARHETSIVRARE

1 Gustaf Agartson 33 Bima
Hjälper till att förbättra världen genom billiga försäkringar till dem som verkligen behöver det.
LÄS MER: Riskkapitalister pumpar in hundratals miljoner i hans startup som kan rädda liv

2 Sofie Allert 25 Swedish Algae Factory  
Hon har fått pengar från både Skype-miljardären Niklas Zennström och Vinnova för att utveckla sitt projekt med att förvandla ishavsalger till biobränslen.
LÄS MER: Hennes alger ska bli framtidens bränsle
SE ÄVEN VIDEO: Pitch: Deras alger ska minska den globala uppvärmningen

3 Anna Gedda 35 H&M
Som hållbarhetschef för klädjätten är det hon som ska se till att arbetsförhållandena blir bättre, att produktionen blir grönare och att allt som kan återvinnas återvinns. Hennes arbete kan på riktigt förändra utsläppsnivåer. 

4 Johan Karlsson 34 Better Shelter                            
Han höjer levnadsstandarden i världens flyktingläger. UNHCR och Ikeastiftelsen har hoppat på tåget och nu levererar han varje månad 2 500 husliknande tält med solceller och låsbara dörrar till krigsdrappade områden.

5 Viktor Börjesson 26 Revibe Energy                             
Är vd för Revibe vars smarta maskiner utvinner el från sina egna vibrationer. Bolaget har fått flera utmärkelser sedan det drog igång 2013 och har fått in miljontals kronor från flera investerare.
LÄS MER: Smarta maskiner skördar el från vibrationer

6 Ida Lemoine 31 Beteendelabbet 
Hur ser vi till att organisationer, företag och privatpersoner agerar på ett sätt som gör världen bättre? Beteendelabbet har svaret. De ska nu knuffa oss alla mot en hållbarare och rättvisare värld med hjälp av psykologi, nationalekonomi och design.
LÄS MER: Deras startup ska knuffa dig i rätt riktning - och ge trippelvinster

7 Evelina Lindgren  30 aPak 
"Årets unga vd" har redan som trettioåring hunnit ta över ett hundra år gammalt familjeföretag och styrt om både produktion och transport till att bli så miljövänlig som möjligt.
LÄS MER: Årets Unga vd: Ingen ska ha söndagsångest på mitt företag

8 Victoria Carlsson 28 Yollibox            

8 Sofie Stenmark 28 Yollibox             
Deras frusna yoghurt dyker snart upp i nästan varenda glassbox i landet. Detta samtidigt som man valt att ställa om produktionen helt - nu är allt ekologiskt.

10 Jenny Holmström 35 UNHCR              
Det är hon som ska få svenska företag att skramla nu när världen behöver det som mest. På cv:t finns flera insamlingar med ett och samma mål - utbildning för barnen som tvingas lämna sina hem.

11 Sam Manaberi 34 Trine
Prisad social entreprenör som vill rädda världen med solenergi. Visa sin startup crowdfundar han projekt i utvecklingsländer som fokuserar på den nya tidens el.

11 OPINIONSBILDARE

1 Suad Ali 25 Migrationsverket
Står stadigt mitt i vår tids största debatt: De enorma migrationsströmmarna som hotar lamslå Europa.
LÄS MER: Supertalangen som är Migrationsverkets expert på flyktingkvoter

2 Carl Benedikt Frey 31 Oxford               
Att en robot snart gör ditt jobb har du säkert hört vid det här laget.  2013 kom hans skrämmande robotstudie som uppmärksammades i både Economist, Forbes, The Atlantic och Financial Times, för att bara nämna några tunga medier.
LÄS ÄVEN: Robotarna kan göra alla till entreprenörer

3 Kami Montgarde 26 Refugee Air     
Som kommunikationschef lyckades han verkligen. "Let them fly" var plötsligt överallt och visst gjorde det skillnad. I dag har tusentals flyktingar kunnat sätta sig på planen.

4 Johan Andreasson 31 Moderaterna  
Tidigare Anna Kinberg Batras högra hand och nu planeringschef för hela partiet. Påstås ha lyckats med konstycket att skriva en hel statsbudget på sin laptop.

5 Ebba Busch Thor 28 Kristdemokraterna                    
Trots att partiet är minst har hon fått ordentligt med utrymme. När hon dessutom valde att snacka aborträtt höll nästan kvällstidningarna på att explodera.

6 Erica Magnergård 31 Natural Cycles                         
Som Nordenchef för det kontroversiella preventivmedelbolaget har hon varit i drevets mittpunkt. I dag är bolaget i en Applesituation. Deras kunder är nästintill besatta fans och deras skeptiker står på barrikaderna och skriker.

7 Kristoffer Örstadius 29 DN                       
För sin sammanvävning av programmering och journalistik vann han förra året Stora Journalistpriset i kategorin Förnyare. Vad han skriver om? Våra sårbara digitala liv såklart.

8 Simon Kyaga 39 Karolinska Institutet                
Överläkare i psykiatri som har forskat kring sambandet mellan psykisk sjukdom och kreativitet. Många har tackat honom för att han lyfter fram att det som kan se ut som en stor utmaning faktiskt i många fall kan vara en stor fördel.
LÄS MER: "Många med psykisk ohälsa har avundsvärda förmågor"

9 Sophie Lokko  23 Metro                
Hon anställdes direkt på DDB efter gymnasiet och blev Sveriges yngsta copy. Sedan blev hon Sveriges yngsta chefredaktör när hon tog över Metro Student. Idag är hon 23 år och har grundat Sveriges första jämställdhetspris för reklambranschen.

10 Negin Azimi 17 TEDx                   
Världens yngsta arrangör av ett TEDx-event har inte ens hunnit gå ut gymnasiet. När regeringskansliet och utrikesdepartementet skulle diskutera global migration och utveckling med Ban Ki Moon var hon den yngsta representanten på plats.
LÄS MER: Världens yngsta TEDx-arrangör

11 Emma Arnesson 27                        
Hej Främling!  Hennes integrationsprojekt ska få de reserverade svenskarna att interagera och knyta band. Genom att arrangera aktiviteter ute i naturen tillsammans med andra frivilliga för lokala asylsökande hoppas hon kunna skapa en gemenskap.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST