Fotograf: TT / Erik Risberg

Apple Music växer rekordfort: "Kan vara störst redan 2017"

I december toppade Spotify listan över världens populäraste musikstreamingtjänster, men nu har Apple Music fått upp farten.

Apples musiktjänst Apple Music har nu lyckats få in hela 10 miljoner abonnenter, uppger Financial Times källor. Detta kan jämföras med att det tog svenska Spotify sex år att dra in lika många användare. Något som dock bör nämnas i sammanhanget är att när Spotify gav sig in på marknaden var inte allmänheten alls lika öppen för att betala för streamad musik. På sätt och vis är det Spotify som lagt grunden för att Apple Music kunnat visa upp en så imponerande tillväxttakt.

Dessutom har Apple gett sig själva andra fördelar, exempelvis finns appen Apple Music automatiskt på samtliga Iphones. Framgångarna för musiktjänsten kommer dock med en baksida för teknikjätten, det kommer bli betydligt svårare att motivera köp av digital musik i teknikjättens butik Itunes. 

LÄS ÄVEN: Sveriges största techgestalter i bråk - "Spotify är onda"

"Det är goda nyheter att Apple får strömningen att fungera, men det kommer också att skynda på nedgången för nedladdad musik", säger Mark Mulligan, musikindustrianalytiker på företaget Midia Research, till Financial Times. Han menar att om Apple Music fortsätter växa i denna takt kan musiktjänsten med flest abonnenter i världen redan 2017. Här måste man göra skillnad på abonnenter och användare. Abonnenter är betalande (eller testar gratis en kortare period för att sedan betala), medan användare använder tjänsten utan att betala (vilket bara är möjligt på Spotify). Tidigare har många menat att anledningen till att antalet betalande användare ökar så snabbt på Apple Music är att användare testar tjänsten gratis och sen glömmer bort att ta bort kontot innan pengarna automatiskt börjar dras.

I december rapporterade analysfirman App Annie att Spotify officiellt blivit världens mest populära musikstreamingtjänst, efter att ha puttat ner radioliknande Pandora från toppen. Även om Pandora fortfarande kan titulera sig som nummer ett när det kommer till antalet aktiva användare i USA är det Spotify som har övertaget globalt när det kommer till intäkter, aktiva användare och antalet nedladdningar (av appen), visade App Annies siffror.

AKTIETIPS: "Utnyttja kursraset - Apple kan klättra 75 procent"

I juni meddelade Spotify att man hade passerat 20 miljoner betalande användarna (de som inte betalar är betydligt fler), vilket ligger långt före alternativ som Tidal (1 miljon betalande användare) och franska Deezer (6 miljoner betalande användare).

I DAG: 12 dagar senare: Spotify stäms på miljardbelopp igen


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Tipset: Dags att köpa kvalitetsbolaget som rasat 30% på ett år
  2. Så blev han Europas rikaste man – lyx, intriger och fientliga övertaganden
  3. Ren luft håller på att bli sällsynt lyxvara: Nu andas bara 5 procent av jordens befolkning in det
  4. Här är Nordens 10 hetaste aktier att köpa just nu
  5. Bli din egen boss! Träna upp dolda superkraften du bär inom dig
  1. Simon Blecher avslöjar: Så här ser min privata portfölj ut
  2. Kronan har fallit till lägsta nivån på nio år – nu befarar Nordea ytterligare nedgång
  3. Ericssons vändning tar analytikerna på sängen – aktien tokrusar
  4. H&M-arvingen har i tysthet dumpat miljoner aktier i bolaget
  5. Legendariska investeraren George Soros spekulation mot Norwegian slutade i katastrof: Förlorade 40% - på bara en dag

SENASTE MAGASINET: