"Sälj eller blanka ett av världens mest populära bolag"

Det har blivit dags att sälja eller till och med blanka ett bolag som har gått fantastiskt bra de senaste åren, tycker Börspodden.

Börspodden inleder året med en rejäl säljrek av ett av världens mest populära bolag, Disney. För det är nämligen skillnad på bolag och aktiekurs.

Disney har gått fantastiskt bra de senaste åren och vinsten har i snitt ökat med 20 procent per år. Samtidigt har aktien stigit kanske lite för mycket.

Värderingen ligger över P/E 20 samtidigt som direktavkastningen är låg.

"Om man köper Disney på att de gör filmen Star Wars just nu så är man helt fel ute", säger Johan Skogman och berättar att skälet är att intäkterna från Star Wars bara är en ytterst liten del av Disneys värdering.

Dessutom är bolagets största affärsområde, kabel-tv, på nedgång. USA verkar ligga lite efter men nätbaserade tjänster kommer att slå hårt mot kabel-tv.

Ytterligare ett affärsområde, nöjesparkerna, är känsligt för konjunkturen.

Börspodden har en mer pessimistisk syn än analytikerna, vars konsensus ligger på en vinsttillväxt på omkring 15 procent. Sälj eller blanka Disney blir därför rådet.

Börspodden sätter riktkursen på 70 dollar. Idag handlas aktien på strax över 100 dollar.

Lyssna på hela analysen i spelaren längst ned.

TIPS: Följ Disneys aktie i realtid här på VA Finans. Registrera din portfölj på myFinans för att enkelt bevaka dina innehav.

LÄS ÄVEN: 4 aktier som brukar utklassa index i januari
Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.