Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Strateger eniga om starka Europabörser 2016

2016 blir ett bättre börsår än 2015. Åtminstone enligt strategernas prognoser.

Strategerna är eniga om att Europabörserna kommer att gå starkt nästa år.

Nyhetsbyrån Bloomberg har sammanställt tio strategers prognoser för Stoxx Europe 600 index nästa år, och det råder en bred enighet. Samtliga tror på stigande kurser. Den som är mest pessimistisk tror att 2016 blir ett bättre år än 2015. I snitt är bedömningen att kurserna stiger med 16 procent.

Tyska Commerzbank har varit pricksäkra de två senaste åren, skriver Bloomberg. Den banken tror att det breda europeiska indexet klättrar med 18 procent nästa år. Man räknar med att ECB ger bränsle åt kurserna nästa år med hjälp av stimulanser.

"Det är ett likviditetsdrivet rally", uppger Peter Dixon på Commerzbank till nyhetsbyrån.

Vem är pessimisten? JP Morgan bedömer att kurserna bara klättrar 10 procent nästa, vilket gör att den amerikanska investmentbanken placerar sig som gängets dysterkvist. Citigroup är mest positiva och tror kurserna rusar 23 procent nästa år.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST