Fotograf: Akili Interactive Labs

Mobilspelet som ska ersätta mediciner för patienter med ADHD, autism och depression

Mobilspelet smälter in i mängden - men snart kan det komma att ersätta receptbelagda mediciner.

När Business Insider nyligen rankade nästa års viktigaste tekniktrender var det psykoteraputiska spel som toppade listan. För Akili Interactive Labs är detta goda nyheter. Forskarduon Adam Gazzaley och Eddie Martucci som ligger bakom bolaget har utvecklat ett spel som nu godkänts i åtta kliniska studier för att behandla ADHD, autism och depression. Nu väntar man på att amerikanska läkemedelsverket, FDA, ska godkänna spelet som ett läkemedel, skriver Bloomberg.

LÄS ÄVEN: "Många med psykisk ohälsa har avundsvärda förmågor"

Akilis spel heter Project: Evo och spelas på en mobiltelefon. Om spelet godkänns av FDA skulle det bli världens första psykoteraputiska spel som får samma status som traditionella läkemedel. Detta betyder att läkare i USA skulle kunna välja att ordinera detta spel istället för läkemedel som Concerta för en patient med ADHD.

Målet för Akili har sedan starten varit att utveckla ett spel som faktiskt kan ersätta denna typ av mediciner då dessa kan leda till en stor mängd jobbiga biverkningar. 

Evo ser på ytan ut som ett vanligt mobilspel. Spelaren tar sig, i spelets första nivåer, fram längst en flod på en svävare och måste både undvika flodens kanter och vissa hinder på banan. Tanken är att spelet ska tvinga patienterna att öva upp sin simultanförmåga. När patienten tvingas ta blixtsnabba beslut för att ta sig fram längst floden sätter spelet igång det så kallade "störningsfiltret" i hjärnan. Filtret hjälper dig att prioritera och avskärma dig från distraktioner, något som ofta är svårt för just personer med ADHD. Allt eftersom du blir bättre och bättre på att klara av banan så ökar hastigheten och svårigheten - och på det sättet ska du lära hjärnan att fokusera och prioritera, skriver Bloomberg.

Akili har redan fått med sig flera viktiga organisationer och företag. Man samarbetar i dag bland annat med både läkemedelsjätten Pfizer och organisationen Autism Speaks. Dessutom tippar många på att spelet faktiskt kommer komma att godkännas av FDA.

Man hoppas på att i framtiden kunna behandla alla möjliga sjukdomar med denna typ av spel.

LÄS ÄVEN: Psykisk sjukdom i släkten bra för karriären


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST