Fotograf: Max/Press

Målet: Öka försäljningen av vegetariskt med flera hundra procent

Max femdubblar det vegetariska utbudet. För VA förtydligar vd:n målen. Han är övertygad att de både kommer inspirera och sälja bra. Målet är en ökning med flera hundra procent.

Förra veckan meddelade den svenska hamburgerkedjan Max att de ska femdubbla utbudet av vegetariskt på menyn - och lansera en helt vegansk burgare. 

"Vi har blivit kända för vårt klimat- och hållbarhetsarbete och därför känns det naturligt att nästa steg blir att på allvar utmana traditionella hamburgerrätter på menyn", säger Richard Bergfors, vd på Max, till VA.se.

Max arbetar bland annat med att klimatmärka alla produkter samt klimatkompensera genom att plantera träd - Richard Bergfors har bland annat utsetts till Årets Gröna Kapitalist av Veckans Affärer år 2009.

Han berättar att Max har utvecklat de vegetariska produkterna under cirka två års tid och att hundratals personer har testat dem.

Här har fokus legat på den breda massan, inte veganer eller vegetarianer.

Ni har bra tajming på lanseringen med tanke på klimatmötet i Paris?
"Jo, vi tyckte att det var en lämplig tidpunkt att gå ut, men det blev stressigt in i det sista", säger Richard Bergfors.

Max har exempelvis inget namn på produkterna ännu.

Richard Bergfors menar att Max försöker utmana politikerna och branschen genom att göra det som har diskuterats under lång tid – det vill säga få ned köttkonsumtionen för att minska utsläppen.

"Vi hade olika falafel-produkter på menyn för ett par år sedan, men de sålde inget bra och vi fick plocka bort dem. Det är inte så att våra kunder har efterfrågat de vegetariska produkterna, men jag är övertygad om att några kommer att sälja bra och inspirera till aktiva val", säger Richard Bergfors.

Max har även satt upp ett mål om att var femte hamburgare som säljs år 2020 ska bestå av vitt eller "grönt" kött.

Det kommer inte att gå av sig själv, utan det måste till en fördubbling av försäljningen med kyckling och en ökning med flera hundra procent när det gäller vegetariska alternativ – Max har redan vissa sådana alternativ.

"Jag tycker ändå att vi har satt upp ett fullt realistiskt mål", säger Richard Bergfors.

LÄS ÄVEN: Fler kunder sjuka av snabbmatskedjan - aktien rasar

Han uppger att Max inte ens hade kyckling på menyn för 20 år sedan och att det kanske vore dags att omdefiniera hamburgare som något man äter mellan bröd oavsett om det rör sig om kyckling, vegetariskt eller kött.

Var är hamburgerindustrin om låt oss säga 5 år?
"Då tror jag att man får se fler vegetariska alternativ på menyn", säger Richard Bergfors.
Han tror inte att hamburgare med kött kommer att försvinna, utan menar att det verkar vara mer populärt än någonsin med tanke på att det dyker upp nya hamburgerställen hela tiden i Sverige och utlandet samt att hamburgare blir alltmer vanligt på finkrogar.

"Vi ser en trend i världen där människor helt eller delvis går över till vegetarisk kost, men jag tror inte att man kommer att sluta äta kött för det", säger Richard Bergfors.

Hur lever du själv?
"Jag älskar kött och har konto på Instagram, Burger-spotting, med drygt 25 000 följare som ser mig äta hamburgare i olika situationer. Jag försöker ändå undvika att äta rött kött flera gånger per vecka", säger Richard Bergfors.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST