Forskare: "Politikerna måste bryta köttnormen"

Köttproduktionen släpper ut lika mycket som alla bil, flyg, båt och andra fordonstransporter gör tillsammans. Dags för köttskatt, tycker forskaren.

Forskarna är överens - att äta kött slår hårt mot klimatet. En som är verksam inom området är Annika Carlsson Kanyama. Hon är forskare på KTH och har särskilt riktat in sig på kosthållningens påverkan på växthusgasutsläpp sedan 1990-talets mitt.

Enligt Carlsson Kanyama finns det i dag ingen seriös forskare som tvivlar på köttproduktionens negativa påverkan. Hon säger även att  "räknat i utsläpp av växthusgaser orsakar den globala animalieproduktionen lika stora utsläpp som vad bilar, flyg, båt och andra fordonstransporter gör tillsammans". Detta skriver KTH i sin nya serie KTH kikar på mat.

Kött kan leda till 30 gånger större utsläpp än vegetariska alternativ som är proteinrika nog för att ersätta det animaliska. Värsta utsläppsboven är nötkött och klimatsmartast är fågelkött.

LÄS ÄVEN: WHO: Kött är cancerframkallande

Och forskarna är helt klart överens. "Det är så det är. Det finns inte så mycket mer att räkna på för en klimatforskare. Forskningen har nått vägs ände på den punkten. Nu är det dags att bestämma sig för om vi ska göra något eller inte", säger Carlsson Kanyama och tycker det är dags att politikerna visar framfötterna.

"Hittills har samhället lagt ansvaret på individen att leva sunt och ha klimatsmarta matvanor. Politiken har inte sett styrmedel som ett alternativ för att åstadkomma förändring. Det är synd, för genom politiska insatser borde det vara möjligt att kraftigt minska utsläppen här och nu", säger hon och menar att det är köttnormen som är den stora boven.

För att få rätsida på problemet menar Carlsson Kanyama att man måste utreda vilka styrmedel som bäst kan förmå svenskarna att äta mindre kött – lagstiftning, livsmedelsmärkning, köttransonering och köttskatt finns bland möjligheterna.

"Precis som man beskattar bensin, sprit och tobak och annan konsumtion, borde man kunna beskatta kött. Initialt kommer det säkert väcka motstånd, men på längre sikt tror jag man kommer att se en acceptans", säger hon till KTH kikar på mat.

Helst ser hon att man försöker gynna klimatvänlig konsumtion. "Det ska vara lätt att göra rätt. Både de som säljer och serverar mat måste göra det enklare för konsumenterna att välja vegetariska alternativ. Produkterna ska finnas på central plats i butikerna och stå överst på menyn. Varför inte göra vegetariska måltider till standardalternativ på lunchrestaurangerna? Det är ett steg på vägen bort från köttnormen."

LÄS ÄVEN: 900 miljoner in för bolaget som vill att alla äter växtbaserade burgare


FAKTA
Så skapar köttproduktionen utsläpp: Den allra största delen – över 80 procent – av växthusgasutsläppen kommer från odlingen, av till exempel djurfoder, eller uppfödningen. När jorden brukas frigörs lustgas, som är en kraftig växthusgas. Idisslande djur, som får och kor, avger metangas, en annan kraftig växthusgas. Drivmedel till jordbruksmaskiner släpper av avgaser. Transporter och förpackningar står för en mindre del av utsläppen.
Källa: KTH

Animalieproduktionen står för 14,5 procent av världens utsläpp av växthusgaser.
Källa: FN-organet FAO, Food and Agriculture Organization

Svenska hushålls animaliekonsumtion orsakar utsläpp av 700 kg växthusgaser per år, det vill säga lika mycket som 3 miljarder kilometers bilkörning.
Källa: Naturvårdsverket


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.