Hon skippade hamsterhjulet - fick drömjobbet på Spotify

Anna Lundin valde bort bankvärlden, vann ett stipendium och fick ett toppjobb på Spotify. I den skräddarsydda rollen jobbar hon nära grundarna för att förändra företaget.

Anna Lundin utsågs till Female Economist of the Year i somras. Stipendiet syftar till att lyfta fram kvinnliga ledare och delas ut vid Handelshögskolan i Stockholm. Stipendiet innebär att hon kommer att jobba ett år på musiktjänsten Spotify, som är värdföretag för priset.

Anna Lundin har hunnit tillbringa två månader som Difference Maker på Spotify. Grundaren Daniel Ek är hennes mentor. Hon är glad över att ha bytt bort bankingvärlden, där hon gjorde praktik under sin tid på Handels.

"Jag kände mig som en hamster som sprang runt, runt i ett hjul", säger Anna Lundin.

Hennes svar kommer snabbare än blixten och när jag påpekar det hela blir svaret: "hellre snabb än långsam".

LÄS ÄVEN: Så varvade hon alla andra kandidater på vägen mot drömjobbet

Trots den korta tiden på företaget har hon hamnat i förarsätet från start – hon har exempelvis fått delta vid samtliga ledningsgrupps- och styrelsemöten.

"Jag får en holistisk bild av bolaget och min plan är att lära mig så mycket jag bara kan", säger Anna Lundin.

Hon har också hunnit med att arbeta på olika kontor i världen och även fått chansen att engagera sig i större event som Brilliant Minds, som samlar världens musik-, politik- och innovatörselit.

Hon berättar även om Hack Week, där Spotifys anställda samarbetar mellan olika team under en vecka för att komma på idéer till nya lösningar.

Anna Lundin tycker att den allra största fördelen med Spotify är att man inte blir fastlåst i gamla föreställningar, utan det ligger i företagets DNA att ifrågasätta statiska processer.
Ett exempel på just detta är att Spotify nyligen hyllades världen över efter beskedet att man inför 6 månaders betald föräldraledighet för samtliga anställda.

Just det beslutet har Anna Lundin inte varit involverad i, men hon har som sagt bara hunnit tillbringa två månader på Spotify ännu.

"Tanken är att jag ska komma in med öppna ögon och bidra till en positiv skillnad. Jag förväntas inte följa normer och det är också något Daniel Ek uppmuntrar", säger Anna Lundin.

Hon träffar sin mentor och chef, Spotify-grundaren Daniel Ek, minst en gång per vecka för timslånga samtal om vad som skulle kunna förändras på bolaget, men vill av affärsmässiga skäl inte gå in på exakt vilka processer hon har bidragit till att förändra ännu.

Hennes skrivbord är placerat nära den andre grundaren, Martin Lorentzon som är styrelseordförande, men Anna Lundin har inte ett lika regelbundet samarbete med honom.

Innan hon började på Handelshögskolan i Stockholm spelade hon handboll i Sävehof och även i spanska ligan. På Handels visade hon snart framfötterna och fick prestigefulla praktikplatser inom bank- och finansvärlden.

Banking är dock en värld som hon aldrig tänker återvända till.

"Det passade inte mig, men det passar självklart en hel del andra. Jag lovade mig själv att aldrig 'face time:a' något mer efter det", säger Anna Lundin. Enkelt förklarat innebär "face time" att man tillbringar många timmar på kontoret bara för att man förväntas vara först in och sist ut oberoende av om man har mycket att göra eller inte.

Spotify skiljer sig väsentligt från bankingvärlden i det att man inte har lika styrda fasta arbetstider, utan det är upp till var och en att ta ansvar för att sköta sitt jobb.

Hon hyllar också Spotify för dess kreativa höjd och upplever att man har skapat en miljö där ingen fråga är för dum att ställa.

Du sitter nära topparna. Händer det även att du får pröva hur det är på "golvet" likt japanska chefer inom bilindustrin?
"Jag har nära kontakt med ledningen, men genom projekt och events får jag en mycket bred kontakt med många anställda", säger Anna Lundin – Spotify har idag cirka 800 anställda enbart i Stockholm.

En typisk arbetsvecka består av mängder med möten – ena dagen är det möte vanlig tid, en annan dag ett sent möte New York-tid.

Det brukar pratas om att det inte blir så mycket gjort på möten. Hur kan du som Difference Maker förändra det?
"Man måste sätta upp syften och stämma av utfall. Sedan jobbar vi mycket cross-functional. Det vill säga människor från olika områden som arbetar utefter ett gemensamt mål och då är det viktigt att ha klara ansvarsområden", säger Anna Lundin.

Vad ser du som din största utmaning?
"Att lära mig industrin. Det råder ett visst språk inom musikbranschen som jag inte känner mig helt hundra på ännu", säger Anna Lundin.

Varför är Spotify-grundarna så restriktiva med att ge intervjuer till media. Det kanske är något som du som Difference Maker kan förändra?
"Jag tror inte att Daniel Ek ställer upp på mer intervjuer bara för att jag är här i år, haha", säger Anna Lundin.

Vad är dina viktigaste erfarenheter från Handels-tiden?
"Precis som här på Spotify så hade jag hade tur att vara omringad av duktiga människor med ett fantastiskt driv som smittar av sig. Sedan har jag fått med mig en business-bakgrund parat med ett analytiskt tänk", säger Anna Lundin.

LÄS ÄVEN: "Det enda sättet att förändra världen är att jobba hårt"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST