Kylie Jenner kommer inte att ersättas av en robot. Fotograf: TT / Andy Kropa

7 yrken som kommer finnas kvar när robotarna tar över

I framtiden kommer majoriteten av det arbete som utförs i dag kunna utföras av maskiner och datorer, det har vi fått höra i åratal. Men vilka jobb är det egentligen som kommer finnas kvar? Finns det några jobb som är helt robotsäkra?

1. Kändis
Vi kommer aldrig kunna bli lika provocerade av en robot som vi blir av en kändis som löper amok. Med mer fritid på schemat, när robotarna gör allt jobb, kommer vi ha ännu mer tid att söka efter något som berör oss – och då överträffar det mänskliga allting. Det kommer aldrig sändas en version av Big Brother där alla deltagare är robotar, inga realityserier kommer kretsa kring maskinernas vardag och skvallerpressen, som säkerligen helt digitaliserats, kommer inte jaga några kändis-robotar som kör rattfulla genom Beverly Hills.
LÄS ÄVEN: Därför har Alex och Sigge Sveriges mest robotsäkra jobb

2. Programmerare & ingenjörer
Den som skapar maskinerna och datorerna blir herre på täppan. Men det är bara eliten som får plats här. De enklare uppgifterna kommer lösas av andra maskiner, så alla programmerare går inte säkra. Men den som kan höja robotarna till nästa nivå kommer äga framtiden.

LÄS ÄVEN: 9 sajter där du kan lära dig att programmera - helt gratis

3. Politiker
Det finns på tok för många filmer där onda robotar styr världen för att människan ens ska kunna överväga att välja en datoriserad ledare. Att maskinerna så fort de blir tillräckligt smarta kommer utrota oss alla är inte direkt ett nytänkande skräckscenario längre.

4. Spirituella ledare & filosofer
Med mer fritid på schemat kommer vi vilja ägna mer av vår tid åt att upptäcka oss själva, förstå världen och finna en mening med livet. De rent mänskliga frågorna kommer föra oss samman och när det inte går att matematiskt räkna ut ett svar blir maskinerna inte till stor hjälp.

5. Modeller, frontfigurer & it-girls
Vi vill avundas, beundra och föreställa oss att vi själva var i samma skor. Detta blir betydligt svårare med en robot. Självklart kan modeller skapas digitalt, men i en värld där modeller säljer som bäst om de även kan visa upp en rolig personlighet på Instagram är det svårt att ersätta dem med maskiner.

LÄS ÄVEN: Svenska skolor får robot som lärare

6. Psykologer, coacher & spådamer
Vad ska vi egentligen göra med all den tid vi inte ägnar åt att jobba? Hur kommer vi må i en värld där vi kanske inte kan känna oss behövda? Vägledning kommer efterfrågas och då det faktiskt är robotarna som skapat den kniviga situationen kan det ju kännas lite obekvämt att prata med din robot-psykolog om just detta. Istället kommer du behöva en människa med mycket tålamod.

7. Porr- och sexarbetare
Det är långt kvar till att vi alla tänder på robotar. Fram till dess kommer porrindustrin finnas kvar.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  2. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  3. Klimatpsykologen: Vi måste inse att vi inte är maktlösa bara för att världen befinner sig i kris
  4. Wikipedia kompletterar svensk historia – för att göra den mer jämställd
  5. Harvardforskarna: Kvinnliga chefer presterar bättre än manliga
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  3. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  4. Stressdoktorns recept: Så kan du vaccinera dig mot stress i höst
  5. Analytikern: Butiksdöden är inte e-handelns fel

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.