Zuckerbergs löfte till sin nyfödda dotter - ger bort Facebook till välgörenhet

Mark Zuckerberg har blivit pappa - och nu lovar han att ge bort 99 procent av sitt livsverk Facebook. Pengarna ska gå till välgörenhet.

Mark Zuckerberg och hans fru Priscilla Chan har fått en dotter, Max. I ett öppet brev till sin dotter berättar Facebook-grundaren nu att paret gradvis kommer att ge bort 99 procent av aktierna de äger i Facebook.

I dag är aktierna värda 46 miljarder dollar eller omkring 400 miljarder svenska kronor. Löftet gör att Zuckerberg hamnar i samma liga som andra amerikanska miljardärer så som Warren Buffett och Bill Gates som också lovat att skänka bort sin förmögenhet. Den stora skillnaden är åldern. Mark Zuckerberg och Priscilla Chan är bara strax över 30 år. 

LÄS ÄVEN: Daniel Eks okända plan för att skänka bort pengar

De närmaste tre åren tänker Zuckerberg inte ge bort mer än 1 miljard dollar per år, vilket innebär att han kommer att behålla röstkontrollen över Facebook. Det skriver Bloomberg.

I brevet beskriver Zuckerberg sin filantropiska målsättning närmare. Investeringar kommer att ske i bland annat hälsovård och utbildning.

"Vårt samhälle har en plikt att investera nu för att förbättra livet för alla som är på väg in i världen, och inte bara för de som redan finns där", skriver Zuckerberg i det öppna brevet och tar sjukdomar som ett exempel. Vi spenderar 50 gånger mer på att behandla människor som redan är sjuka, än på att investera i forskning som förhindrar sjukdomar.

Zuckerberg har sedan tidigare investerat i bland annat amerikanska skolor och är även med i en investering i ren energi som offentliggjordes under klimatmötet i Paris. I den investeringen deltar Bill Gates och flera andra kända profiler.

SVENSK FILANTROP: Från bidragstagare till miljardär - och nu filantrop

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST