På taket av bostaden finns solceller som under dagen laddar upp ett enkelt batteri. Under nätterna kan sedan familjen använda sin led-lampa i upp emot fyra timmar eller ladda en mobiltelefon. Fotograf: Better Shelter & Ikea

Svenskens Ikeatält för flyktingar blev en storsäljare

Hans tältliknande bostäder för världens flyktingar har redan hjälpt 10 000 familjer världen över. Nu kommer ordrarna från Tyskland och Schweiz.

För bara tre år sedan var Better Shelter ett litet projekt som Johan Karlsson drog igång på Formens hus i Hällefors - i dag levererar man 2 500 tältliknande hus i månaden till världens flyktingläger. 

Till en början var det bara Karlsson och tre andra designers som jobbade i projektet "Jag var ung, nyexad och kanske lite naiv. Men jag tänkte: Varför kan man inte göra något bättre än tält som måste bytas ut efter tolv månader?", berättar han för DN. 

Nästan direkt fick Ikeastiftelsen och UNHCR upp ögonen för projektet. Den förstnämnda gick in med pengar och den senare blev en samarbetspartner.

SAMARBETET: Ikea: Klart för flyktingläger - som levereras i platta paket

Enligt UNHCRs statistik bor varje flyking i snitt 17 år i ett flykingläger och det är därför viktigt att kunna skapa temporära lösningar som räcker längre än bara några månader. Dessutom finns det stora risker med de traiditionella tälten. "Vi pratade med människor som flytt från Somalia och nu bodde i Fisksätra. De hade kommit via flyktinglägret Dadaab i Kenya och berättade om problemen med tält som brann lätt, blev otroligt varma och hade dålig säkerhet", berättar Karlsson för DN.


En skiss över ett Better Shelter-hus.

Ett hem från Better Shelter håller i tre år och tanken är att den tältliknande byggnaden ska kunna kännas mer som ett hem än ett traditionellt tält, som alltså måste bytas ut varje år. Just nu pågår en kampanj i samarbete med UNCHR där privatpersoner och företag kan köpa ett Better Shelter-hem som kommer slås upp i ett flyktingläger i Irak. För 14 700 kronor byggs, fraktas och monteras tältet i ett land som i dag uppskattas rymma 270 000 flyktingar. Kampanjen hittar du här.


Så byggs Better Shelter.

Samarbetet med Ikeastiftelsen syns istället i hur bostäderna levereras - de fraktas i traditionella Ikea-kartonger och ska vara enkla att bygga ihop.

LÄS ÄVEN: Rapport: Flyktingarna gynnar Europa ekonomiskt både på kort och lång sikt

I mars i år kunde man stoltsera med att i samarbete med UNHCR ha levererat 10 000 Better Shelter-boenden till världens flyktingläger. 

Sedan i somras finns tälten inte bara i länder som Tchad och Irak - utan även i Europa. Senast kom beställningarna från Tyskland och Schweiz, berättar Karlsson för DN. "Vi kunde inte tänka oss att de här husen skulle behöva byggas i Europa när vi började med det här. Det fanns inte i min världsbild."

I SVERIGE: Sverige får också ett Airbnb för flyktingar

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Lågprisflygbolaget som blev världskänt för 49-dollarsflighter över Atlanten allt närmare konkurs – Icelandair drar sig ur räddningsaktion
  2. Forna världsartisten går mot sitt andra stora genombrott – som vd för familjeföretaget
  3. Fondens floppår drabbade 300 000 sparare – nu lämnar förvaltaren
  4. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  5. En av Sveriges smartaste energiinnovationer tokrusar på börsen
  1. Så gick Supertalangen från idé till att sälja t-shirts med ”Skam”-citat för en kvarts miljon kronor på två veckor
  2. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  3. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  4. Listan: Börsens allra bästa köp – enligt 988 analyser
  5. Experterna förklarar: Så påverkas börsen av kronraset – och här är aktierna som gynnas mest

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.