Fotograf: Fredrik Persson/TT

"Köpläge efter kursdippen - har mer att ge"

Investerare får rådet att köpa en aktie som haft en kursdipp men som har kurspotential. Tre andra aktier ska man dock skippa.

Affärsvärlden råder i sitt senaste nummer investerare att köpa Raysearch, att vänta med Vitec och New Wave, samt att sälja Securitas.

Att ett bolag värderas till nästan 50 gånger helårsvinsten är vanligtvis en "situation där alla varningsklockor ringer", skriver Affärsvärlden, men i fallet Raysearch ser tidningen ändå potential för fortsatta kursuppgångar.

Något som talar emot bolaget är att vinsten inte hängt med försäljningstillväxten, men med en bruttomarginal på 95 procent ser tidningen möjligheter för vinsterna att växla upp i framtiden. Det drygt 10-procentiga tappet efter förra veckans kvartalsrapport ger ett köptillfälle, skriver Affärsvärlden, som sätter riktkursen 142 kronor på ett års sikt.

I Vitec ser tidningen en imponerande historik av förvärv som i snabb takt ökat bolagets försäljning och vinster. Men aktien har stigit 170 procent under året, och på kort sikt menar Affärsvärlden att det finns risk att värderingen sprungit iväg för mycket. Bolaget värderas nu betydligt över börsens i genomsnitt och även högre än andra programvarubolag. På lång sikt menar Affärsvärlden att aktien är ett intressant inslag i portföljen, men kortsiktigt blir tipset vänta.

För New Waves del oroas Affärsvärlden över en rörelsemarginal som landade på strax under 6 procent under 2014, och som så här långt i år sjunkit till 4 procent. Kostnader för tillväxtfrämjande åtgärder är orsaken, men Affärsvärlden frågar sig om strategin är uthållig, särskilt när det finns risk att valutamedvinden bolaget haft avtar under nästa år. Trots ganska försiktig värdering av aktien ger tidningen rådet att avvakta.

När det gäller Securitas är det framförallt värderingen som bekymrar Affärsvärlden. Aktien handlas en bra bit över det historiska snittet, och även över konkurrenten G4S, samtidigt som direktavkastningen dalat till 2,6 procent. Dessutom märks ökad konkurrens inom kärnverksamheten bemannad bevakning, något som bland annat illustreras av att Proffice härom månaden vann upphandlingen om säkerhetskontrollerna på Arlanda. Rekommendationen är sälj, och riktursen 105 kronor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST