Fotograf: Till höger: Maria Selting.

Tjejer Kodar växer – ska lära 100 tjejer att programmera i Barcelona

Allt började med att två designers inom teknikbranschen tröttnade på att inte kunna koda och lade ut en Facebook-förfrågan om intresset för en programmeringskurs. Nu är planen att 100 tjejer ska lära sig att programmera i Barcelona i sommar.

"Jag har jobbat på olika startups efter mina studier på Handels och har haft stor nytta av programmering eftersom jag har fått lära mig att ändra hemsidor själv, sökmotoroptimera och hantera våra databaser med kunder", säger 25-åriga Maria Selting, som numera är talesperson för Tjejer Kodar.

Initiativet skapades av två designers och marknadsstrateger, Sandra Hindskog och Hanna Pettersson, som ville få chansen att lära sig att programmera och skickade ut en Facebook-förfrågan om en lärare och fem tjejer ville följa med till Spanien för en kurs i programmering vid en lägenhet som duon hade hyrt av Airbnb.

Döm om tjejernas förvåning då man efter 12 timmar hade fått in över hundra intresseanmälningar och fick skala upp det hela så att åtminstone 20 tjejer fick chansen att gå kursen i Spanien.

Programmeringskursen skedde till självkostnadspris – cirka 7 000 kronor, men utbildningen finansierades också via en Kickstarter-kampanj som drog in 32 000 kronor.
Maria Selting menar att det var väl investerade pengar.

"Då veckan var slut kunde alla tjejerna göra en hemsida med quiz".

Tjejer Kodar har också hållit ett utbildningsevent i London i höst – 20-talet tjejer fick lära sig Javascript - lägret sålde slut på 2 minuter.

Eventet sponsrades av snabbväxande iZettle – som även hade med två lärare. "Jag kände på mig att det skulle bli stort intresse så jag hade mina kontouppgifter nerskrivna innan så jag kunde fylla i formuläret snabbt. Det är först till kvarn som gäller för Tjejer Kodar", säger Maria Selting.

Hon läste Handelshögskolan med inriktning på redovisning och marknadsföring, men insåg snart att det är ett stort plus att kunna it även om det inte är det främsta syftet till att hon går it-utbildningarna.

"För mig handlar det allra mest om nyfikenhet", säger Maria Selting.

Härnäst siktar Tjejer Kodar på att hålla ett större event i Barcelona i sommar där förhoppningen är att få 100 deltagare.

"Just nu letar vi lärare och partners", säger Maria Selting.

Den gemensamma nämnaren för både Palma och det kommande lägret i Barcelona är att Emil Stenström är lärare och hjälper tjejerna på ideell basis.

Varför är han en så speciell som lärare?
"Dels brinner han för ämnet, dels är han oerhört pedagogisk. Dessutom är han väldigt tålmodig, haha", säger Maria Selting.

SCB bedömer att EU har brist på cirka 1 miljon programmerare vid slutet av 2015.

Det verkar som att Tjejer Kodar fyller ett uppdämt behov?
"Stockholm skriker efter programmerare så vi ligger rätt i tiden. Sedan finns det få tjejer i teknikbranschen så det är kul med initiativ där tjejer kan vara med och uppmuntra varandra", säger Maria Selting.

Varför blir det aldrig någon ordning på jämställdheten inom it tror du?
"Det pratas om många anledningar, men det är inte därför vi gör det här. Vi gör det här för att vi själva vill lära oss programmering och det har visat sig att många tjejer känner igen sig i beskrivningen", säger Maria Selting.

Hur hittar ni rätt nivå på utbildningen – jag menar tjejerna har väl olika it-kunskaper från start?
"I Palma vände vi oss till tjejer som rör sig i teknikbranschen och hade någon form av grundkunskap, men eftersom vi byggde in egna applikationer kunde deltagarna skapa avancerade features allt utefter vilka kunskaper man besitter", säger Maria Selting.
Tjejer Kodar ligger idag under bolaget Hornstullhack och affärsidén beskrivs som att "erbjuda programmeringsläger för kvinnor på inspirerande platser".

Vad har ni för framtidsplaner?
"Vad det blir är upp till grundarna, men vi får se hur det utvecklar sig och det är det som är så spännande", säger Maria Selting.

Varför kommer inte tjejer fram inom it?
"Jag önskar att jag hade fått lära mig allt det här i tidigare ålder, men i grundskolan var det killar som drack Jolt-Cola i en källare som höll på med it. Men programmering är roligt och logiskt och det handlar ju om att bygga ihop olika saker. Det passar faktiskt ganska bra om man har pluggat ekonomi", säger Maria Selting.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.