Fotograf: Lindsten & Nilsson

"Det enda sättet att förändra världen är att jobba hårt"

Mehrdad Mahdjoubi är på god väg att lösa ett av de största problemen med hur vi ska kunna överleva på de.

Fem liter vatten. Mer behövs inte för att duscha. I alla fall inte om man får tro Mehrdad Mahdjoubi och hans innovation: en dusch som sparar 90 procent av vattenförbrukningen och 80 procent av energiförbrukningen. Det låter nästan för bra för att vara sant, men den innovationsintresserade vet att mycket av det som tidigare verkade omöjligt nu är existerande produkter.

För grundaren och vd:n av Orbital Systems har det gått fort. Året var 2012 och Malmöpågen Mehrdad Mahdjoubi pluggade till industridesigner på Lunds tekniska högskola. Examensuppgifterna gjordes i samarbete med NASA-anknutna Johnson Space Center i Houston och gick ut på att hitta lösningar för hur människan ska kunna överleva en rymdfärd till Mars.

Vatten är en av de viktigaste tillgångarna för mänskligt liv och Mehrdad Mahdjoubi fokuserade på vattenrening. I dag finns hans "Shower of the future" till försäljning och marknaden är gigantisk.

"Hela världen en potentiell marknad eftersom vi har en så stark produkt", säger han i en mejlintervju från New York där han deltar i en konferens och otaliga affärsmöten.
En dusch som snurrar fem liter vatten runt runt i sitt system innan den själv anser det smutsigt och tar in mer vatten från ledningarna. Hur funkar den?
Vattnet renas via två filter. Ett mikrofilter som tar "det vanliga": hår, hud, sand. Det andra är ett nanofilter som tar de extremt små partiklarna: bakterier, virus, mm. En sensor i golvbrunnen analyserar vattnet som passerar och först när det innehåller för många negativt laddade partiklar byts det ut mot nytt vatten från ledningarna. Enligt Smittskyddsinstitutets analyser är vattnet renare än vanligt kranvatten.

En dusch gjord för rymdfärder kan vara precis vad vi behöver för ett hållbart liv på jorden. Två års arbete i inkubatorn Minc har resulterat i bolaget Orbital System, namngivit efter ett ständigt kretslopp för våra resurser. I dag är de 45 medarbetare och expanderar fort både i Sverige och utomlands. Huvudmålgruppen var från början företag med stor vattenförbrukning – badhus, gym, idrottshallar – som snabbt skulle tjäna in kostnaden. Sedan förra året finns duschen även på privatmarknaden.

Hur har du fått detta att fungera på så relativt sett kort tid?
"Jag tog fram en plan och försäkrade mig om att det fanns en god grund att stå på samtidigt som jag jobbade hårt och såg till att omge mig med människor med samma vision som jag – att skapa ett nytt och revolutionerande tankesätt kring vattenanvändning."

Det låter oförskämt enkelt. Riktigt hur hans tankeprocess kring innovation går till har han inte reflekterat närmare över, men beskriver sig själv som ärlig "det är viktigt att se hela problembilden och inte försköna verkligheten", optimistisk och driven. Det han går igång på är möjligheter:

"När det finns ett uppenbart bättre och mer hållbart sätt att göra något på, så drivs jag av att realisera det."

"Enda sättet att förändra världen är att jobba hårt. Man skapar endast förändring genom hårt arbete, engagemang och passion."

Vilka har varit dina största utmaningar i arbetet med duschen och att göra företag av innovationen?
"Jag har haft en tydlig vision från början och valt att inte se problem. Det viktigaste är att inte tappa fokus och låta sig distraheras av sådant som inte är relevant för innovationen i sig".

Hur får man talang att växa?
"Genom att hålla sig fokuserad på det man vill åstadkomma."

Du leder nu ett företag. Hur får du dina anställdas talanger att växa?
"Vi rekryterar främst efter karaktär och inställning, vi letar efter människor som vill ha ut något mer av sitt yrkesliv än vad en sedvanlig 9-5 arbetsplats erbjuder. Vi uppmuntrar våra anställda att identifiera sina styrkor för att kunn utnyttja dem och ta reda på sina tillkortakommanden för att jobba med dem."

LÄS ÄVEN: Det här är Sveriges främsta innovationstalanger 2015

Innovationstalangerna plats 2-6:

2 Sofie Allert, 25 vd Swedish Algae Factory
Gör förnybar olja av alger. Använder övergött Östersjövatten som samtidigt renas, vilket bidrar till att lösa ett av Sveriges akuta miljöproblem.

3 Sanna Nilsson, 26 vd Codarica
Utvecklar spelappar för barn mellan 6 och 12 år som också lär dem programmera. I CodeQuest får de grunderna i HTML-kodning och CSS.

4 Caroline Walerud-Steph, 25 vd Volumental
Inspirerande företrädare för världens första molnbaserade 3D-skrivare som gör allt från dataspelsfigurer till skor för just dina fötter.

5 Simon Werbart Flato, 30 vd Sustainergies
Driven hållbarhetskämpe som via en öppen plattform med tävlingar, mentorskap, workshops och nätverkande överbryggar gapet mellan näringsliv och akademi.

6 Linnea Olsson, vd Mevia

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST