Fotograf: Brombergs

De stora hållbarhetsfrågorna börjar i ditt kylskåp

De stora hållbarhetsfrågorna kan kokas ned till den mest rudimentära nivån: Ditt och mitt kylskåp, det menar hållbarhetsexperten Louise Brown.

En god vän blev upprörd när jag tackade nej att bli kofadder. Genom att sponsra en ko kan man som ansvarsfull medborgare stötta svensk mjölkindustri.

Det sägs att fem mjölkbönder i veckan nu går i konkurs. En överproduktion i EU och det ryska handelsembargot har skapat ett ohållbart läge för våra gårdar som bekostar Sveriges stränga miljö- och djurskyddsregler.

"Ko-uppropet" har ett gott syfte men lika effektivt som ett plåster på en inre blödning.
Klimatmötet i Paris är nu på allas läppar och under hösten har vi fått lära oss om FN:s nya hållbarhetsmål, de s.k. Sustainable Development Goals (kända som SDG).

När SvD gav ut en specialbilaga om SDG, pryddes omslaget av en grupp kvinnor som lätt kan låta sig stereotypifieras som "fattig ursprungsbefolkning", troligen i Asien, med handgjorda hackor kastade över axeln.

Jag bläddrade ivrigt till listan med organisationer som i bilagan skrivit under på vikten av handling kopplat till SDG. Icke ett företag i syne.

Enkom hjälp- och statligt stödda utvecklingsorganisationer. Jag hade inte fattat att de nya utvecklingsmålen skulle tolkas som biståndsmål, vilket läsningen inbjöd till.

I ungefär samma veva förekom en uppmärksammad ledare i kvällspressen som dystopiskt påtalade att privata företag saknar intressen av att bygga nytt och investera långsiktigt. Alltså skulle vägen mot hållbarhet till år 2030 stavas bistånd?
SGD handlar om näringsliv och hållbara affärer.

Kostnaderna för miljöförstöring och klimatförändring motsvarar idag 11 procent av globala BNP.

2050 kommer motsvarande prislapp vara 18 procent och gapet mellan tillgång och efterfrågan på vatten kommer att vara 45 procent.

Det kommer fundamentalt att påverka hur, eller om, bolag har någon business att bedriva.
Det har de 20 ledande svenska bolag som ingår i Swedish Leadership for Sustainable Development (SLSD) förstått.

Nya innovativa partnerskap är i fokus för gruppen som skapades för två år sedan för att ge input till SDG och som nu arbetar med strategier och utbyte för att nå dem.

I samband med SDG Business Forum, som nyligen hölls i New York, bjöds svenskarna in för att berätta. Exakt hur kan man integrera målen i kärnverksamheten, hur bygger man upp de partnerskap som krävs?

För Volvos del behövdes kunniga ingenjörer till verksamheten i Addis Ababa. Samarbete kring utbildning ger Volvo en möjlighet att expandera på marknaden samtidigt som kunskapsnivån höjs och den lokala ekonomin växer. Perfekt.

Sättet som den svenska konstellationen tar sig an de nya målen med stöd av bl a Stockholm Resilience Center och där även SIDA deltar, ses enligt SLSD som ett pionjärarbete som kan inspirera.

Gott så, men samtidigt är det ödmjuka uttalandet av gruppens projektledare ett understatement. Vill vi stanna i business, har vi inget val.
Kvarstår dock medias kritiska insinuationer om illvilliga bolag som styrker den otidsenliga idén om bistånd.

Samtidigt frågar många retoriskt: "Vilket beslutsmandat har den växande massan hållbarhetskonsulter och CSR-ansvariga som nu fyller konferensbänkarna?" Deras röst behövs, men som en effektiv del av affärsbyggandet och inte i form av goodwillgenererande varumärkesarbete kopplat till något långt borta.

Ibland vinner man mycket genom att gräva där man står. Nu gäller det att tänka både snabbt och långsamt. Både fjärran och på nära håll. En kofadder gör ingen svensk mjölkindustri. Bistånd till ett vattenreningsverk i Bangladesh skapar heller ingen långsiktig hållbarhet.

Nu visar SLSD vägen. I SLSDs gemensamma åtagande, vill man systematiskt minimera negativ miljöpåverkan och skapa anständiga jobb, vilket speglar två av de nya hållbarhetsmålen (12 och 8).

Enligt LRF är svensk mjölkindustri världens mest klimatsmarta, bidrar till biologisk mångfald, har låg antibiotikaförbrukning och ger 20 000 arbetstillfällen. En utläggning om varför närproducerad miljövänlig mjölk är mer hållbart än importerad GMO-mjölk med antibiotika känns onödig.

Se där ett exempel på hur de stora hållbarhetsfrågorna kan kokas ner på den mest rudimentära nivån – ditt och mitt kylskåp.

Varsågod, alla hållbarhetsömmande politiker och sociala lobbyister, en utmaning direkt på hemmaplan att ta tag i där ni kan göra skillnad.

Louise Brown
Principal Advisor, DNV GL Business Assurance & medförfattare till Impact – Tranforming Business, Changing the World

http://globalcompact15.org/

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.