Fotograf: Raspberry Pi/Press

Har sålt miljontals exemplar - nu sänks datorns pris till under 50 kronor

Minidatorn Raspberry Pi har sålts i miljontals exemplar. Men priset på 200 kronor utestängde många. Därför pressas priset än mer.

Den lilla datorn Raspberry Pi skulle tillverkas i några tusen exemplar, kosta 25 dollar och lära barn att programmera. Men det visade sig att medskaparen Eben Upton och hans kolleger knäckt koden till en affärsidé värd flera hundra miljoner dollar.

I februari meddelades att fem miljoner Raspberry Pi har sålts - men skaparna berättar att priset på 25 dollar, som kan tyckas facilt, har hindra många potentiella köpare.

Därför introduceras nu Raspberry Pi Zero. Datorn kostar 5 dollar, eller motsvarande knappt 45 kronor.

"Den ursprungliga Raspberry Pi Model och senare modeller gjorde programmerbara datorer tillgängliga för alla som kunde spendera 20-35 dollar. Sedan 2012 har miljontals människor använt en Raspberry Pi för att få sin första erfarenhet av programmering, men vi träffar fortfarande människor för vilka kostnaderna är en inträdesbarriär", skriver Raspberry Pi på sin hemsida.

LÄS MER OM RASPBERRY PI: Glöm paddan - här är datorn svenskarna är galna i

Grundaren Eben Upton berättar i en video om hur datorerna i hans barndom kostade motsvarande flera tusen svenska kronor. Det var en barriär för många.

Den 29 februari 2012 släpptes den första Raspberry Pi till försäljning. Webbsidan kraschade av överbelastning. De första 10 000 enheterna såldes under de två första timmarna. När dagen var över hade de sålt 100 000.

Den nya Raspberry Pi Zero tillverkas i Wales och har ungefär samma specifikationer som andra Raspberry Pi-datorer, bland annat 512 MB SDRAM och en slot för micro-SD-kort.

LÄS ÄVEN: Glöm Wi-Fi – snart kommer Li-Fi som är 100 gånger snabbare

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST