Fotograf: VA.se

Svenska skolor får robot som lärare

Två skolor i Stockholm kan välkomna en ny lärare: Roboten Furhat.

Furhat födde under ett fredagshack på institutionen för tal, musik och hörsel på KTH. "Varje fredag efter fikat släppte vi våra vanliga forskningsområden och lekte med labbets högteknologiska leksaker. Det var under ett sådant hack idén kom upp", berättar Samer Al Moubayed, doktor i talteknologi och kommunikation och grundare till Furhat Robotics tillsammans med Gabriel Skantze, båda forskare vid KTH.
LÄS MER: Hans robot säljer sig själv

Furhat är en såkallad social robot som tar ögonkontakt, svarar på tilltal och har ett utvecklat minspel. 

Nu ska Furhat börja jobba som lärare i två skolor i Stockholm, berättar IDG. Furhat kommer att placeras på Fryshusets gymnasium och Kunskapsskolans resursskola i Hägersten. Planen är utvärdera om Furhat kan vara en pedagogisk tillgång. Preben Wik, vd för Furhat Robotics, har gott hopp, och berättar för IDG om en liten studie de gjort där personer fick lära sig ryska ord med eller utan stöd av ett 3d-ansikte. Inlärningen gick bättre för de som fick stöd av ett 3d-ansikte.

Kunskapsskolans resursskola är till för barn med särskilda behov. På Fryshuset finns klasser för elever med autism.

"Men kanske kan det vara så att Furhat passar extra bra för de elever som har svårt att hantera saker som inte är förutsägbara – robotar är förutsägbara. Och samtidigt finns ändå den sociala interaktionen", säger Preben Wik till IDG.

På Fryshuset finns även elever på naturprogrammet som läser extra mycket programmering, samt en grupp nyanlända där Furhat kan användas för språkinlärning.

Tanken är att dessa ska få vara med i utvecklingen av Furhat.

"Vi kallar det kognitiv programmering och det kommer att vara en viktig kompetens i takt med att robotar blir allt vanligare i samhället", säger Preben Wik till IDG.

Tidigare har en av grundarna, Samer Al Moubayed, varit ett år på Disney, där han bland annat jobbade med hur Furhat interagerar med barn.

Användningen av sociala robotar är än så länge bara i sin linda. I somras träffade VA vd:n för Furhat Robotics, Preben Wik. Han berättade då att Furhat skulle kunna användas i köpcentrum för att leda kunder rätt, eller till och med i valstugor för att svara på väljarnas frågor.
LÄS MER: "När kan vi robotisera Per Schlingmann?"


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.