Fotograf: Wikimedia

World Economic Forum: Jämställda löner ligger 118 år bort

Trots att kvinnor nu utbildar sig i nära samma grad som män syns detta varken i lönekuverten eller på maktpositionerna.

I går släppte World Economic Forum (WEF) sin årliga Global Gender Gap-rapport. Enligt rapporten kommer inte världens kvinnor nå samma lönenivå som världens män för ens år 2133, alltså först om 118 år. Kvinnorna tjänar i dagsläget den lön som männen tjänade 2006, samtidigt som männens lönenivå har nära dubblats sedan dess.

På bara 10 år har ytterligare 250 miljoner kvinnor blivit en del av den globala arbetskraften. Trots att kvinnor i allt högre grad utbildar sig har detta inte reflekterats i lönenivåerna. Mer kvinnor än män genomför en universitetsutbildning i 97 länder, men i bara fyra länder på listan är kvinnorna i majoritet i landets ledande maktpositioner.


LÄS ÄVEN:
 Gubbväldet kostar världen biljoner

På topplistan över jämställda ekonomier återfinns Island, Norge, Finland och Sverige. I botten ligger Jemen, Pakistan och Syrien. Globalt sett är vi nära jämställdhet gällande utbildning och vård, men trots att världens kvinnor alltså nu i högre grad har samma utbildningsnivå som världens män är representationen i ekonomin och politiken fortfarande hemskt snedvriden.
LÄS ÄVEN: Kvoteringshotet gav resultat - rekordökning av andelen kvinnor i börsbolagens styrelser


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.