Ulf Ekberg med sin partner Daniel Katzenellenbogen. Tillsammans har de startat investmentbolaget Norvik Ventures. Fotograf: Tom Solo

Ace of Base-Ulf har blivit riskkapitalist - satsar stort på "nya Guitar Hero"

Frontmannen för det svenska popundret Ace of Base, Ulf Ekberg, har blivit riskkapitalist. Med det egna investmentbolaget Norvik Ventures ska han nu gå in tungt i bolag som kombinerar det han gillar bäst - musik och teknik. 

Ulf Ekberg kommer från Göteborg och faktum är att undertecknad tillhör samma generation och att jag av en ren slump befann mig i Ace of Base studio när gruppen precis hade spelat in en demo av det som skulle bli gruppens första riktiga monsterhit: ”All that she wants” – min kompis hade sitt band i samma lokaler som Ace of Base.

Du har precis gått in tungt i finska BergGram vars app Zoundio ska göra att alla omedelbart blir en fena på ett instrument. Hur skulle Zoundio ha påverkat processen när ni snickrade ihop ”All that she wants”?
”Det är klart att det hade gått snabbare, men i just det här fallet är det inte så säkert att det hade varit bra. För om det hade gått för snabbt kanske vi inte hade träffat Denniz Pop och då hade heller inte vår demokassett fastnat i hans bilstereo”, säger Ulf Ekberg.

Han har precis bildat investmentbolaget Norvik Ventures ihop med Daniel Katzenellenbogen. Affärsidén går ut på att gå in tungt i startupbolag som kombinerar musik och teknik inom underhållningsbranschen och även ta en operativ roll i bolaget – Norvik ventures blir nästa största ägare i bolaget ihop med DJ-stjärnan Aviciis manager Ash Pournouri.

MER OM ASH: "Så skapades fenomenet Avicii - på ett café i Stockholm"

Rent tekniskt fungerar appen Zoundio så att användaren kan koppla in en gitarr eller synt och sedan förstår programmet harmonier och plockar bort alla ”dåliga noter”. Det gör att vem som helst kan plocka upp en gitarr och utan några som helst förkunskaper riva av ett Slash-solo. Ett Challenger-mode gör också att man kan utmana nära och kära eller spelare över hela världen.

”Endast musikproffs kan skilja två Slash-solon åt, men vi har utvecklat en känslig algoritm. Det blir ungefär som Quizkampens battle”, säger Ulf Ekberg.

Zoundio innebär även att användaren gradvis kan trappa ned appens hjälp tills man inte behöver någon hjälp alls - ungefär som när man lär sig cykla och kan plocka bort stödhjulen till slut.

I förlängningen hoppas Ulf Ekberg att Zoundio ska få fler att vilja spela instrument och inte tröttna för fort – 9 av 10 hoppar av redan inom det första året eftersom det helt enkelt låter för jävligt, enligt Ulf Ekberg. ”Så fort du plockar upp gitarren låter det bra med Zoundio. Så om vi kan göra att endast 8 av 10 hoppar av ett instrument fördubblas businessen”, säger han.

Satsningen på Zoundio är också logisk eftersom Ulf Ekberg inte bara haft ett stort musikintresse under hela sitt liv, utan har varit intresserad av teknik ändå sedan pappan köpte datorn Commodore Vic 20 till honom i början av 1980-talet. Han lärde sig snart att programmera i Basic och skapade sin första sequencer (verktyg inom elektronisk musik). 

I samma veva såg Ace of Base dagens ljus – gruppens ursprungliga medlemmar var Jonas Berggren, hans systrar Malin och Jenny Berggren samt just Ulf Ekberg. Ace of Base slog igenom med dunder och brak år 1993 och hann sälja 40 miljoner skivor under 10 år. ”Man kan lugnt säga att det har varit en resa. Aceofbase.com hade 1,7 miljoner besökare 1994 och det var typ 10 procent av hela Internet, haha”, säger Ulf Ekberg.

Efter att han valde att träda ur rampljuset så har han ägnat stora delar av sitt liv åt att investera i olika bolag. Ulf Ekberg gick exempelvis in tungt i Boxman ihop med entreprenören Ola Ahlvarsson i slutet av 1990-talet – företaget hade 2 miljoner betalande kunder, men gick i konkurs i samband med it-kraschen år 2000.

”Det var många 100 miljoner som gick i putten. Boxman var den tidens Itunes eftersom idén var att sälja musik digitalt”, säger Ulf Ekberg. Han pekar också på att Apples framgångar byggde på musik – i och med musikspelaren Ipod som i sin tur banade väg för Itunes och annat.  

Nu ser Ulf Ekberg att det kommer en helt ny generation bolag som kombinerar teknik och musik – som exempelvis just Zoundio. ”Jag är entreprenör till 100 procent och ser ett gap där jag kan hjälpa till med min erfarenhet från musik- och techsidan. Det finns massa förändringar som måste ske och kommer att ske och hela ekosystemet byggs om. Inte bara inom musikindustrin, utan även tv- och filmindustrin”, säger han.

LÄS ÄVEN: Han ligger bakom tidernas mest ikoniska låt

Vad tror du att vi får se om du tittar i spåkulan?
”Förutom att Zoundio förändrar allt inom musikbranschen och blir nästa generations Guitar Hero får vi se helt nya typer av spelapplikationer. Det bubblar nu och ändå har hela VR-industrin knappt börjat. Det var knappast någon nackdel att King såldes för 50 miljarder kronor”, säger Ulf Ekberg.

Den andra delen av Norvik Ventures, Daniel Katzenellenbogen, träffade han under tiden på Serendipity Innovations, vilket är ett bolag som hjälper forskare att kommersialisera produkter. Duon kompletterar varandra väl, enligt Ulf Ekberg. ”Jag sparkar in dörrar och kastar upp alla bollar i luften och han plockar ned dem, haha.”

Ace of Base är mycket i ropet igen. Jenny Berggren skapar rubriker efter sin medverkan i Så mycket bättre och du skapar rubriker med Norvik Ventures på Sime?
”Det är bara en tillfällighet, men det är såklart bra tajming. Många gånger handlar det om just det. Att ha tur och tajming”, säger Ulf Ekberg.

Ace of Base hade svårt att bli uppskattade i Sverige – det sägs att ingen blir profet i sin egen hemstad?
”Jag tror att Sverige har blivit ett land där det inte längre är fult att vara miljardär. Det hänger nog ihop mycket med våra framgångar inom it-området”, säger Ulf Ekberg.

Jag återkommer till den där gången i replokalen för så många år sedan. Då jag satt där och lyssnade på demon av ”All that she wants” fick jag frågan om jag gillade låten.
Svaret blev: ”Jo, den är ju rätt bra. Den sätter sig liksom.” All That She Wants intog senare förstaplatsen på Billboards Top40-lista. Resten är som man brukar säga historia.

LÄS ÄVEN: Är du en trendsättare? Spotify har svaret


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant