Fotograf: Faraday Future/Rendering från Faradayfuture.com

Hårdsatsande Tesla-konkurrenten är fortfarande en gåta

Teslautmanaren Faraday Future har samlat några av bilbranschens skarpaste hjärnor och satsar stenhårt för att ha en elbil redo till 2017. Men vem ligger bakom - Apple eller en kinesisk miljardär?

Ingen är riktigt säker på vem som ligger bakom mystiska elbilsbolaget Faraday Future i Kalifornien. Bolaget har 400 anställda idag och rekryterar 10 personer i veckan inom olika områden - målet är att vara 500 personer vid årsskiftet, enligt New York Post.

Det har spekulerats kring att Faraday Future skulle kunna vara en del av Apples omtalade program för bilar. LA Times anser sig dock ha funnit bevis för att varumärket Faraday är kopplat till den kinesiske entreprenören Jiu Yueting – han har en beräknad förmögenhet på 6 miljarder dollar enligt Forbes. 

Vem som ligger bakom bolaget var först ytterst oklart.

För ett par dagar sedan spekulerades det i om inte Apple ligger bakom eftersom it-jätten har köpt markområden i Kalifornien som är dubbelt så stora som dess nya rymdskeppsliknande "campus" - Faraday Future planerar att bygga en större fabrik i just Kalifornien under början av nästa år.

Den stora andelen Tesla-anställda på lönelistan kopplades också till Elon Musks kommenterar om att Apple har stulit mängder av hans ingenjörer för stora pengar.

Faraday Future kan bland annat stoltsera med Teslas chassiingenjör för Tesla Model S, Nick Sampson, som också har utsetts till vice vd för bolaget.

Samtidigt anser sig LA Times ha tillgång till dokument som kopplar företaget till ett kinesiskt mediebolag som drivs av entreprenören Jia Yueting, som bland annat har skapat Leshi Internet Information & Technology.

Forbes beräknar att Jia Yueting har en förmögenhet på 60 miljarder kronor och miljardären har tidigare i år sagt till Wall Street Journal att han ska utveckla en bil som tar upp kampen med Tesla.

LA Times dokument ska också visa att en kvinna som ansvarar för Leshi:s USA-delning, Chaoying Deng, är vd för Faraday Future. Uppgifterna ska också ha bekräftats av Faradays talesperson Stacy Morris.

Oavsett vad som gäller är det också klart att Faraday har knutit till sig exempelvis BMW i8:s huvuddesigner, en tidigare inredningsdesigner för Ferrari samt en batterispecialist från Elon Musks Space X.

Faraday Future räknar med att bygga en fabrik för 1 miljard dollar och planen är att introducera en elbil som ska ta upp kampen med Tesla Model S år 2017 – det finns en teaser på webbplatsen, men företaget har inte gått ut med hur långt man tar sig på en laddning eller hur snabbt bilen ska gå.

Faraday Future är dock inte bara intresserat av att bygga elbilar, utan planerar också att "utforska andra aspekter av bil- och teknikindustrin vilket omfattar unika ägande- och användarmodeller, innehåll i bilen och självstyrande körning".

LÄS ÄVEN: Självkörande bilar måste programmeras för att döda - men hur?

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.