Fotograf: InStock

Restaurangen som vill servera dig matrester - för att slakta matsvinnet

De tröttnade på att slänga ätbar mat - säljer rester i restaurang, food truck och butik.

En av dagens stora miljöbovar är som känt matavfallet i livsmedelsbutiker. Enligt Naturvårdsverket står det i Sverige för 6% av det totala avfallet, varav hela 91% är onödigt, dvs sådant som skulle kunnat ha undvikits.

I Amsterdam fick fyra butiksbiträden nog av den liknande situationen där och bestämde sig för att göra något åt saken. De startade restaurangen InStock, som serverar måltider tillagade på livsmedelsbutikernas överskottsmat, dvs det som ska slängas. 

"Vi omgavs av helt ätbart matavfall som inte var tillräckligt bra för att kunna sälja i butik", berättar medgrundaren Freke van Nimwegen för Co.Exist. "Om vi 2050 ska kunna föda 9 miljarder människor, måste vi ändra på vårt sätt att hantera mat", menar han.

LÄS ÄVEN: Nu blir det förbjudet för franska butiker att slänga mat

Restaurangen samarbetar med en app som köper och säljer mat som närmar sig utgångsdatum. Man har även öppnat en food truck och en butik som säljer middagar för take-away.

Affärsmodellen innebär en viss oregelbundenhet för kockarna då utbudet av ingredienser varierar från dag till dag. Van Nimwegen berättar att de vanligaste råvarorna är potatis, frukt, grönsaker och bröd och att man därför måste vara kreativ. Till exempel blomkål kan rostas eller bearbetas till couscous eller puré.

InStocks leverantörer återfinns även längre upp i logistikkedjan. Medan frukt, grönsaker och bröd kommer från livsmedelsbutiker, köper man kött, fisk och öl från grossister, distributörer och själva tillverkaren.

Restaurangens grundare är även intresserade av orsakerna bakom lageröverskotten. "Vi frågar alltid leverantörerna om överskottet kunde ha undvikits på något sätt", hävdar van Nimwegen. Deras svar blir ofta att detaljhandlarna hellre sitter på för stora lager än drabbas av tomma hyllplatser. 

InStock är övertygade om att affärsidén är skalbar och letar ständigt efter nya marknader. Det är de dock inte ensamma om. Som VA.se tidigare rapporterat finns liknande koncept såväl i Stockholm som Storbritannien.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  3. Rekordkvartal får specialisten att rusa på börsen – allt om dagens rapporter
  4. Trump ställde Twitters vd till svars i Vita huset: Varför krymper min följarskara?
  5. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  5. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.