Hyllad hoverboard - flyger längst i världen

Deras hoverboard har slagit rekord - och anses vara den bästa i världen. Så långt är vi ifrån Marty McFlys svävande skateboard.

Ändå sedan Tillbaka till framtiden II har vi suktat efter en flygande skateboard. På senare år har uppfinnarna kommit närmare och närmare detta mästerverk. Så sent som i maj togs ett stort kliv närmare Marty McFlys bräda när det kanadensiska bolaget Omni Hoverboards slog världsrekord för hur långt en hoverboard lyckats färdas. Omni svävade 275,9 meter över sjön Quareaue vid Québec.

LÄS ÄVEN: Flygande cykel ska köra i 100 kilometer i timmen

Enkelt förklarat kan man säga att Omni fungerar som en mindre helikopter med propellrar under brädan. Inför världsrekordet förklara uppfinnaren Catalin Alexandru Duru bärdan så här: ”Jag kommer att visa att det går att klara stabil flygning med en maskin som du kan stå på och styra med fötterna.”

Se klippet från när Omni slog världsrekord.

Att färden till slut fick ett abrupt slut - i vattnet - beror på Omni drivs med ett batteri som endast varar i 90 sekunder. Batterier som håller längre är även tyngre och det skulle göra Omni mer svårflugen.

Redan nu jobbar man på nästa version av Omni, och då vill man kunna flyga betydligt längre. Den nya versionen ska istället drivas med hjälp av bensin, flyga i drygt 16 kilometer per timme och klara av en flygtid på sammanlagt 30 minuter.

Omni räknar med att börja sälja sin hoverboard redan 2017. Då väntas prislappen landa på 25 000 dollar, motsvarande 215 000 kronor.

Tekniksajten Wired utvärderade nyligen tre av världens mest omtalade hoverboards: Hendo, Lexus och just Omni. Domen blev att det var Omni som hade mest potential och enligt Wired finns det i dag ingen bättre hoverboard i världen, även om man ställer sig frågande till hur den stora svävande plattformen skulle klara av en krock.

LÄS ÄVEN: Airbus nya superjet tar dig från London till New York på en timme

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST