Svenska beslutsfattare är sämst i landet på engelska

Sverige är återigen bäst i världen på engelska som andraspråk. Men det är inte alla svenskar som briljerar - sämst i landet är nämligen våra beslutsfattare.

”We care about the small people. I hear comments sometimes that large oil companies are greedy companies or don't care. But that is not the case in BP. We care about the small people.” Det sade BP:s ordförande Carl-Henric Svanberg vid en presskonferens efter ett möte med president Barack Obama med anledning av att företagets oljeplattform Deepwater Horizon exploderat vid Mexikanska Golfen och orsakat den största oljekatastrofen i historien. Förutom att han hånades för sitt uttalande världen över retade Carl-Henric Svanberg upp boende kring kusten med sitt uttalande – det vill säga att tala om ”små människor” signalerar raka motsatsen till vad BP:s ordförande ville säga till de drabbade.

Nu har EF Education First släppt en rapport som visar att det kanske inte bara var olyckliga omständigheter som gjorde att det gick så fel, utan rapporten visar att det är riktigt illa ställt med engelskakunskaperna bland svenska beslutsfattare. Beslutsfattarna snittar 67,27 poäng, medan deras underordnade, mellanchefer, ligger på 73,45 poäng, och vanliga medarbetare på 70,68 poäng. (Undersökningen heter EF English Proficiency Index for Companies och jämför engelskakunskaper bland 105 903 yrkesverksamma i 32 länder och indexet bygger på onlinetest.)

LÄS ÄVEN: 9 branscherna med de värsta cheferna

Resultatet är illavarslande i sig, men nu visar också en ny rapport från EF:s generella språkindex, EF EPI, att engelskakunskaperna hos svenska beslutsfattare ligger långt ifrån kunskaperna hos genomsnittssvensken. Här får svenska folket nämligen 70,94 poäng och är i och med det bäst i världen, följt av Nederländerna på 70,58 poäng och förra årets etta Danmark, på 70,05 poäng.

Att beslutsfattare är sämst på engelska på jobbet kan bero på att vi i dag har många äldre chefer i arbetslivet och att unga svenskar i arbetslivet generellt sett har bättre engelskkunskaper”, säger Erik Lindberg, som är Country Manager på EF Education First i Sverige. Företag som vill bana väg för en internationell expansion bör därför satsa på att förbättra engelskakunskaperna hos sina högsta chefer, tycker han.

Branscher där svenskarna har högst kunskaper i engelska är detaljhandeln, mat och dryck, tobak och juridik. Värst ställt i yrkesverksamma Sverige är det inom it-sektorn, byggbranschen och kanske lite förvånande rese- och turismbranschen.

VÄRLDENS VIKTIGASTE SPRÅK: 9 sajter där du kan lära dig att programmera - helt gratis

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST