Fotograf: Adrian Sheratt

Han blev miljardär efter 5127 försök

Brittiske James Dyson gjorde tusentals prototyper innan han träffade rätt. "Att uppfinningar handlar om att få en fantastisk idé är en missuppfattning", konstaterar han.

Först ville han bli fastighetsmäklare, sedan kirurg, skådespelare och konstnär. Ingenstans fanns konstruktionsingenjör med i bilden. Det var obeslutsamhet vid Royal College of Art som ledde in honom på den banan.

Vilken uppfinning är du mest stolt över?
Dyson Digital Motor, än så länge. Våra ingenjörer har på femton år lyckats skapa en av världens minsta och snabbaste elektriska motorer. Den spinner upp till 110 000 varv per minut, fem gånger så snabbt som en formel 1-bil. Det gör tidigare otänkbara tekniker möjliga, som vår trådlösa dammsugare."

Hur kommer du på nya idéer?
"Genom att leta efter nya lösningar för gamla problem som andra människor ignorerar. Det råder en missuppfattning att uppfinnandet handlar om att ha en fantastisk idé, att man försvinner in i verkstaden för att skapa en prototyp och kommer ut framgångsrikt efter flera dagar. Faktum är att uppfinnandet är en lång och mödosam process. Du måste ständigt ändra och justera tills du når önskat resultat. Det tog fem år och 5 127 protyper innan jag kunde säga att jag hade uppfunnit en dammsugare utan påse."

LÄS ÄVEN: Sveriges 20 främsta innovationer de senaste 35 åren

Hur kan man uppmuntra fler att bli uppfinnare?
"Det råder brist på ingenjörer i världen. Vi letar hela tiden efter skarpa och kunniga ingenjörer som kan bidra till att utveckla en pipeline av teknik som komma skall. För att utveckla en ny generation väldigt framgångsrika ingenjörer och teknik har vi nyligen donerat tolv miljoner pund till Imperial College i London för att skapa Dyson School of Engineeering."

Hur kommer robotdammsugare och liknande hushållsutrustning att påverka våra liv?
"Vi får troligen se fler smarta maskiner i hemmen i takt med att maskininlärning blir mer avancerad och processorkostnaden fortsätter att sjunka. Vi har utvecklat en intelligent robotdammsugare som använder ett bildöverföringssystem för att ta in rummet och fatta beslut om sin väg baserat utifrån vad den ser, men den här sortens maskiner är troligen bara början. Personligen är jag optimistisk när det gäller mänsklighetens förmåga att använda och forma teknik för allas bästa."

Hur blir man mer innovativ?
"Vi uppmuntrar alla våra anställda att ifrågasätta, utmana och experimentera - oavsett vilken gren de jobbar inom. Vi uppmuntrar feltänkande och att lära sig av sina misstag. Självfallet tror vi på perfektionism, men vi hyllar det faktum att det sällan är en enkel eller linjär väg för att nå fram."

Hur gör ni rent konkret?
"Vi har till exempel en intern tävling där ingenjörsteam jobbar ihop utifrån en brief. Det här året använde de kartonger för att skapa fjärrstyrda små racerbilar som kan stå emot eld och vatten. Jag blev häpen över alla bidrag som de hade utvecklat under sin fritid och hela företaget samlades när bilarna skulle ta sig an en hinderbana."

LÄS ÄVEN: Den svenska paddan var för långt före sin tid

Du är miljardär. Hur hjälper du andra som inte har haft samma tur?
"År 2002 grundade vi James Dyson Foundation som har har donerat mer än femtio miljoner pund till olika välgörande ändamål hittills."

Har ni några projekt på gång när det gäller klimathoten?
"Vår största miljöutmaning är att få konsumenter och regeringar att inse de verkliga kostnaderna för förbrukningsprodukter som dammsugarpåsar och pappershanddukar. Dysoningenjörernas fokus ligger på att vara magrare och grönare, minska avfallet och minimera konsumenternas kostnader genom strömlinjeformad ingenjörsvetenskap."

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.