Fotograf: Flying Colors 3D, Montage VA

Lärarens app ska göra dina barn smartare

Låg- och mellanstadieläraren Joakim Rasmuson har gjort en app som tränar en viktig form av intelligens. Syftet är att göra barn mer intelligenta.

"Vi människor använder också vår spatiala förmåga i matematik, till exempel geometri. Detta är ett ämne som många barn har svårt för och där appen kan spela roll för utvecklingen", säger Joakim Rasmuson.

Han ligger bakom Flying Colors 3D, ett program till Ipad där användaren kan illustrera i 3D med vanliga konsumentprodukter som stöd. Syftet med appen är att göra 3D-modellering enkelt - ett annat är att göra människor mer intelligenta. Till skillnad från liknande mjukvaror är Flying Colors 3D gratis.

"Den spatiala förmågan använder vi kontinuerligt i vardagen, och det finns ett flertal studier som visar att 3D-modellering har en positiv inverkan på människors spatiala förmåga och intelligens. Det finns sätt att mäta spatial intelligens, och efter bara några timmar med 3D-modellering så har man förbättrat sitt resultat. En vetenskaplig studie visar en förbättring på 40-60 procent efter tolv timmars 3D-modellering", säger Joakim Rasmuson.

LÄS ÄVEN: 6 appar som hjälper dig bli av med ditt mobilberoende

Spatial intelligens är viktig för bland annat piloter, elitidrottare och bildkonstnärer. Studier har visat att elever med hög spatial intelligens är överrepresenterade inom naturvetenskapliga ämnen.

Idén till Flying Colors 3D fick Joakim Rasmuson när unga elever använde en av hans appar MusiCube, där man skapar musik i 3D. Eleverna stängde av musiken för att koncentrera sig på ritandet.

Joakim Rasmuson är nyligen utexaminerad civilingenjör i datateknik på KTH och han designade och utvecklade Flying Colors 3D som en del av sitt examensjobb. Mario Romero, som är universitetslektor på KTH, har varit med och utvecklat Flying Colors 3D.

Idag är Joakim Rasmuson lärare i en låg- och mellanstadieskola och han menar att appen skulle kunna ingå i matematikstudier för tydligare förståelse för just matte, men även i ämnet bild.

Nästa steg för Joakim och appen är att nå ut till skolor och få tag på elever som vill utforska appen.

"Det vore också intressant och roligt att nå ut till företag och andra aktörer som kan hjälpa oss", säger Joakim Rasmuson.

LÄS ÄVEN: Appen där andra kan recensera dig - vare sig du vill eller inte

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.