Fotograf: Baghitch/Press

"80 procent av volymen i bilarna är luft, det håller inte"

"Jag vill att mina barn ska kunna säga till sina barn vilken finurlig morfar de har som bidrog till att isarna inte smälte", säger Erik Wallin. Hans nystartade Baghitch skickar gods med privatbilar som har plats över.

Idén föddes när den 35-årige Erik Wallin hade köpt en moped i Göteborg och skulle frakta den till Stockholm - som trebarnsfar vill han hellre köra moped än bil för att minska miljöpåverkan för framtida generationer.

DHL, Posten och Schenker är duktiga när det gäller att leverera e-handelsvaror. Men transporttjänster till vettiga priser av skrymmande föremål lyser med sin frånvaro, insåg han.

Det blev att hyra en minivan och plocka ut alla säten för att få större lastutrymme och få in mopeden. Det var mer rationellt än att betala ett överpris för en liknande moped i Stockholm. Men Erik Wallin tänkte att det måste gå att skapa bättre lösningar.

Nu har han sagt upp sig från ett toppjobb som försäljningschef på mejerijätten Danone för att helhjärtat satsa på Baghitch som startades förra året. Enkelt förklarat handlar det om en tjänst som matchar transporter av skrymmande föremål med förare som har plats i bilen och ändå ska till samma plats.

En förberedande marknadsanalys visade att en halv miljon skrymmande objekt finns till försäljning varje dag via sajter som Tradera och Blocket samtidigt som 55 procent av alla fordon på svenska vägar bara har föraren i bilen.

"80 procent av volymen bilarna är luft. Det håller inte", säger Erik Wallin.

Ett specialavtal med If gör att kunderna är försäkrade med en självrisk på 400 kronor vid stöld eller om något går sönder under transporten.

"If förstår att delningsekonomin kommer och vill vara med på tåget", säger Erik Wallin.

Baghitch drog i gång på allvar i maj och är i dag uppe i cirka tusen medlemmar som skickar tio transporter per vecka.

"Det kan låta lite, men kurvan pekar uppåt vecka till vecka", säger Erik Wallin.

I dagarna sjösätts en plattform som konverterar Baghitch till Android- och Appletelefoner. Erik Wallins förhoppning är att snabbt nå tusen transporter per vecka.

Här kan ett nytt samarbete med Bålsta Auktionshus spela en viktig roll - auktionshuset har cirka åttio avslut per dag och all försäljning genererar transportbehov.

"Min vision är att en bil ska åka till Bålsta och hämta fem objekt och kunna betala sitt eget objekt med intäkterna från transporterna", säger Erik Wallin.

Nu siktar han på Europa och räknar med att nå tiotusen transporter per vecka vid slutet av nästa år - han har bland annat inlett ett licenssamarbete med två danska entreprenörer som knyts till företaget via ett vinstdelningssystem.

Erik Wallin har finansierat Baghitch på egen hand fram till maj. Då gick riskkapitalbolaget Springfield med Pricerunnergrundaren Kristofer Arwin in som investeringsmanager med en mindre investering. Ett Almilån ska täcka kostnaderna fram till årsskiftet och en riskapitalrunda sker vid början av nästa år.

Det är inte så att Erik Wallin dömer ut allt vad bilsemester heter, utan det handlar om att använda bilen på ett smartare sätt.

"Min dröm är att man ska kunna åka jorden runt gratis genom att plocka upp saker längs vägen."

LÄS ÄVEN: Smarta maskiner skördar el från vibrationer

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Bud på småbolaget får aktien att tokrusa – när börsen hankar sig över nollan
  5. Greta spränger drömgräns, skrotat BNP-mått och världens viktigaste affärsidéer – har du koll på vad som hänt i VA:s värld?
  1. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  2. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  3. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  4. Han gjorde som Musk fast decennier tidigare – kusliga likheter mellan dagens superentreprenör och Howard Hughes
  5. ”Digitala uppstickare snor kunderna – medan storbankerna kliar sig i huvudet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.