Därför är bästa börsen i år en usel investering för dig

Det här är världens bästa börser hittills i år. Den bästa har stigit över 176 procent - men det är snarast ett tecken på det mycket allvarliga läget i landet.

VECKANS KÖP- OCH SÄLJTIPS
"Passa på efter kursfallet - köp aktien!"
Två aktier du ska köpa - och en att sälja

VECKANS AKTIE MED BÖRSPODDEN
Börspodden: Rejäl kurspotential i bolaget som växer på alla fronter

Börspodden är framme med köpstämpeln på ett bolag i en fin nisch som visar riktigt fina siffror. Kurspotentialen är stor.

ÅRETS BÄSTA BÖRSER

Kursutveckling 2015 (i dollar):

Venezuela 176%
Kina 38%
Argentina 28%
Ungern 23%
Irland 13%
Danmark 13%
Vietnam 9%
Italien 8%
Ryssland 8%
Japan 8%
Källa: Factset

Börsen i Venezuela hoppade upp 73 procent under en vecka i maj. Men skrapar man på ytan är uppgången inte lika imponerande. Aktierna är prissatta i bolivaren, vars inflation uppgår till över hundra procent på årsbasis. Och utländska investerare har mycket svårt att få ut pengar ur landet.

Uppgången är alltså ett sätt för desperata venezuelaner att få tag i någonting som skyddar dem från inflationens verkningar.

MARKNADEN HAR FEL - KÖPLÄGE I EUROPAS BÄSTA BANK
Marknaden har reagerat felaktigt på Handelsbankens siffror för det tredje kvartalet. Intäktssvagheten ska inte tas som en implikation om att Handelsbankens unika affärsmodell är bruten.

Det skriver Berenberg i en analysuppdatering där rekommendationen, som Nyhetsbyrån Direkt tidigare under fredagen skrivit, höjs till köp med angiven riktkurs på 118 kronor för "den bästa banken i Europa".

"Handelsbankens affärsmodell med ett riskdrivet avkastningsfokus har aldrig varit mer relevant än i dagens miljö", skriver Berenberg som anser att Handelsbanken hållit sig till samma strategi som under de senaste 44 åren medan "för många banker har rört sig ut i riskkurvan i jakt på intäkter".

Berenberg anser inte heller att Handelsbanken skulle vara underkapitaliserat eller mer exponerat mot tuffare regleringar än andra banker i Europa.

"Alla banker möter samma extremt tuffa intäktsmiljö. Reglerare över hela Europa fortsätter att efterfråga mer kapital och av bättre kvalité. Banker som jobbar för att nå vinst genom att skära kostnader och minimera risker kommer att behålla höga utdelningar även i en sådan miljö. Handelsbanken är ett föredöme på sådant arbete", skriver Berenberg.

Berenberg anser sammantaget att värderingen på Handelsbanken är attraktiv i en miljö där kvantitativa lättnader (QE) har snedvridigt prissättningen på riskfyllda tillgångar.

"Vi räknar med att det kommer att behållas en premie för unika högkvalitativa bolag som lyckas leverera stabila utdelningar, oavsett sektor. Handelsbanken ska inte bara jämföras med andra banker utan också med bolag från andra sektorer som levererar liknande förväntad riskjusterad avkastning", skriver Berenberg och fyller i:

"Med ett framåtblickande p/e-tal - jämfört med marknaden - på nära 7-årslägsta uppgraderar vi till köp". (Direkt)


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST