Fotograf: Denis Defrayne/Flickr

Spela dig till biologisk mångfald

Går det att förena nytta och nöje för att kartlägga olika arter? Det hoppas utvecklarna bakom spelet Biocaching på.

För att kunna följa förändringar i naturen behöver både forskare och miljöövervakningen ha tillgång till omfattande miljödata. Ett sätt att få in fler observationer är att låta allmänheten bidra.

Redan idag kan den som är naturintresserad rapportera in arter till Artportalen i Sverige, men Biocaching-spelet är tänkt att ta datainsamlingen till en ny nivå. Ett tävlingsmoment ska göra det roligare att samla data och dela kunskap, något som kanske kan locka fler att hjälpa till.

"För närvarande finns Biocaching-spelet endast som prototyp, men vi hoppas kunna börja utveckla appen under vintern 2016", säger Albin Larsson, som är en av utvecklarna bakom spelet.

SUPERMILJÖBLOGGEN

Den prisbelönta och ideella Supermiljöbloggen består av åtta miljönördar som skriver om allt från fantastisk ny teknik till granskningar av det senaste miljöpolitiska utspelet.

Läs fler spännande artiklar och miljögranskningar på Supermiljöbloggen.se

Den som vill tävla ska fotografera och geotagga så många arter som möjligt: växter, fåglar, däggdjur, insekter, fiskar eller vad som helst. Ju fler arter, desto mer poäng får spelaren. Ovanliga arter ger så klart extra poäng.

Spelarnas observationer skickas till den norska Artsdatabanken. Detta eftersom spelet i ett första skede lanseras i Norge.

"Vi hoppas i förlängningen på att bidra till internationella databaser som Global Biodiversity Information Facility (GBIF) och Wikidata", säger Albin Larsson.

Spelet är tänkt att användas i Sverige också, men det kommer att ta lite tid att översätta arter och olika klassificeringar till svenska.

I framtiden blir denna typ av samarbetstjänster troligen viktiga. Alla som vill kommer att ha möjlighet att hjälpa till med att kartlägga miljöförändringar på olika ställen i världen.

Teamet bakom Biocaching möttes på ett så kallat hackaton i Norge 2015. Än så länge har de inget företagsnamn.

Klicka här för att besöker Supermiljöbloggen eller läs fler nyheter från Supermiljöbloggen på VA.se


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST