Fotograf: TT

Han gick just om Bill Gates - är nu rikast i världen

Bill Gates har petats ner från tronen av en doldis vars tillgångar just ökade med 5,3 procent på ett dygn.

Forbes lista över världens rikaste personer uppdateras automatiskt när aktiekurser stiger och sjunker. I dag hände något historiskt på denna lista - för första gången någonsin passerade Amancio Ortega Microsoft-grundaren Bill Gates och är nu rikast i världen.

Ortega har grundat klädjätten Zara och äger nu stora delar av kedjans moderbolag Inditex. I dag klättrade Inditex aktie på börsen och plötsligt är Ortega rikast i världen och god för 79,8 miljarder dollar (665 miljarder kronor). Enligt Forbes ökade Ortegas tillgångar med 5,3 procent under de senaste 24 timmarna. Under de senaste 10 åren har bolagets aktie klättrat med 570 procent.

LÄS ÄVEN: De 10 rikaste personerna i världen - genom alla tider

Ortega är en riktig doldis och syns inte alls lika mycket i medier som Gates och de andra rikingarna som han nu passerat på Forbes lista. Ortega kommer, till skillnad från många andra av multimiljardärerna, från ett mycket enkelt hem. Han föddes 1936 i Spanien, mitt under spanska inbördeskriget, i en familj som ofta hade svårt att sätta mat på bordet. Som tonåring hoppade han av skolan och började jobba som springpojke i en butik. Sen har han jobbat sig upp, skriver Business Insider.

Ortega var 40 år när han grundade Zara, kedjan som snabbt blivit en global succé med sin snabba produktion av billiga kläder.

Kedjan har gjort sig kända för att snabbt kopiera kläder från lyxvarumärkena för att sälja dem till lägre priser. Kedjan spottar ur sig nära 10 000 nya klädesplagg per år och mottot är att kläderna ska bytas ut så snabbt som möjligt. Inte särskilt hållbart, men väldigt lönsamt.

LÄS ÄVEN: Europas 11 rikaste dropouts - skippade skolan och blev miljardärer

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST